Про роботу Комісії у справах колишніх партизанів при Верховній Раді України у 2014 році
Комісія у справах колишніх партизанів у 2014 році працювала в штатному режимі. Було проведено 7 засідань, де розглянуто 22 різнопланові питання щодо підпільно-партизанського руху в Україні в роки війни та поточної роботи з ветеранами цього руху.
Торік одержано 168 листів, скарг і заяв. Ще 159 осіб подали заяви на особистому прийомі. 
Переважно це літні люди. Для отримання партизанських квитків та довідок їм надавалася допомога в пошуках необхідних документів та свідків. У разі виявлення фактів порушення прав заявників вживались заходи в межах повноважень комісії. Також з’ясовувалися повідомлення про необґрунтованість попередньо прийнятих рішень стосовно визнання громадян учасниками партизанського руху. Два такі «повідомлення» виявилися сфальшованими.
З областей надійшло 25 історичних матеріалів, які опрацьовано та передано редакційній колегії для перевидання книги-альбому «Партизанська слава українського народу».
На засіданнях ішлося також про підготовку і відзначення 70-річчя визволення України, 71-ї річниці визволення Києва та Дня партизанської слави (згідно з відповідними Указами Президента України та Розпорядженням уряду).
Упродовж року відбулися робочі зустрічі з працівниками Мінсоцполітики України, Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО, керівниками обласних, районних державних установ та громадських організацій.
Увічнення пам’яті колишніх партизанів і підпільників є одним із постійних і визначальних напрямів у діяльності комісії. Так, у січні 2014 року голова комісії В. Римар та відповідальний секретар 
Д. Кравчук узяли участь у засіданні Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів з нагоди 115-річчя з дня народження комісара Путивльського партизанського загону, Героя Радянського Союзу 
С. Руднєва.
16 квітня 2014 року члени комісії разом із представниками Міністерства освіти та Міністерства оборони України, ветеранських організацій були задіяні в науково-практичній конференції в Університеті права НАН України. Голова комісії В. Римар виступив з доповіддю «Боротьба партизанів і підпільників у взаємодії з частинами Радянської армії під час звільнення Правобережжя та західних областей України». За ініціативою комісії конференція ухвалила рішення відкрити в університеті Музей партизанської слави.
25 червня 2014 року делегація від комісії долучилася до відкриття меморіальної дошки легендарному партизану Київщини І. Хитриченку в селі Веприн Радомишльського району Житомирської області.
Із 21 по 25 серпня члени комісії брали участь у Міжнародній конференції «70 років визволення Молдови від фашистських загарбників» в Кишиневі. З доповідями про спільну боротьбу партизанів Молдови і України проти гітлерівської Німеччини виступили голова комісії В. Римар та член комісії доктор історичних наук А. Русак.
Останнім часом частішають спроби переписати історію Другої світової війни, жертовного подвигу нашого народу. Комісії у справах колишніх партизанів, включаючи актив, який працює на громадських засадах, доводиться давати відсіч новоявленим історикам, що фальсифікують події Великої Вітчизняної війни, перекручують факти, паплюжать честь видатних командирів партизанського руху. Тому для нас важливі цілеспрямована робота серед молоді зі збереження пам’яті про героїзм і мужність, виявлені партизанами і підпільниками в роки війни, організація спільно з навчальними закладами та військовими частинами заходів, спрямованих на патріотичне виховання молоді, турбота про покращення життєвих умов партизанів і підпільників, єднання громадян різних поглядів і вподобань.
Члени комісії 28 жовтня 2014 року брали участь у перепохованні останків радянських воїнів і партизанів, які загинули під час оборони і визволення Києва в селі Пилява Київської області.
Від імені українських партизанів комісія до Дня партизанської слави привітала учасників партизанського руху Молдови, Білорусі та Ізраїлю, віддаючи шану побратимам у спільній перемозі над фашизмом.
Протягом 2014 року комісія працювала над систематизацією архівних документів, зібраних за весь період роботи, з метою їх подальшої передачі до Державного архіву.
Робота комісії триває із врахуванням вимог часу та потреб ветеранів підпільно-партизанського руху.
Володимир РИМАР, голова комісії.