12 липня харків’янина Петра Б. на вулиці зупинили двоє працівників міліції. Вони попросили чоловіка проїхати до Дзержинського райвідділу міліції, мовляв, він схожий на грабіжника. Зі слів Петра Б. у райвідділі його завели до кімнати і почали катувати. Били ногами, руками та дубинкою, натягали на голову целофановий пакет. Після цього кинули на стіл згорток із газети і наказали покласти його в кишеню. У такий спосіб правоохоронці інкримінували чоловікові зберігання та розповсюдження наркотиків.

 

Знущань з боку правоохоронців він не витримав. Під їх диктовку написав зізнання, що нібито зберігав і розповсюджував наркотики. Після цього міліціонери зателефонували до родичів Петра. Вони попередили їх, що чоловікові світить до 5 років позбавлення волі. Однак зауважили, що дану проблему можна вирішити за гроші.

— Я віддав цим перевертням 8 тисяч гривень. Однак вони хотіли набагато більше, — розповідає дядько Петра Володимир К. — Але в мене більше не було. За декілька годин ледве назбирав ці гроші. Спочатку вони відмовлялися брати їх. Адже йшов торг, як на базарі. Щоправда, довго вмовляти їх не довелося. Правоохоронці взяли гроші. Після цього вони відпустили племінника. Його протримали у відділку майже всю ніч.

Правоохоронці цю версію відкидають. Мовляв, ніхто не бив і не вимагав гроші в чоловіка. А тримали його довго, бо чекали документів, які підтвердили б його особу. Однак Петро Б. переконаний: міліція катувала його. Відразу після звільнення він зняв побої і звернувся зі скаргою до прокуратури.

 

P. S. 6 серпня Дзержинська районна прокуратура порушила кримінальну справу проти міліціонерів.

Мал. Миколи КАПУСТИ.