Горе-забудовники, за згоди столичної влади, спотворюють обличчя міста
Повідомлення ЗМІ: консалтингова компанія SQM Experts (Київ) має намір урочисто відкрити першу чергу торговельно-розважального центру на Оболонському проспекті (забудовник — корпорація «Столиця»). Очевидно, компанія вважає, що подія стане святом для киян...
Трирівнева споруда з паркінгом на 3,6 тис. місць — 160 тис. кв. м — розташована над ділянкою столичного метро: «Оболонь»—«Мінська»—«Героїв Дніпра». Свого часу фахівці непокоїлися, що ТРЦ може «провалитися» під землю — тобто в тунель метро. Цього не сталося, але й немає підстав тішитися з його появи.
У 70-ті роки минулого століття у батьків міста щодо оболонських левад — з ромашками по пояс, струмками, які не пересихали навіть влітку, та мальовничою затокою Дніпра — були великі плани. Тут мав з’явитися казковий мікрорайон з оригінальними будівлями, мистецькими та спортивними закладами для дітей і юнацтва, парком культури і відпочинку вздовж набережної. А також зеленою зоною на стометровій завширшки та кількакілометровій завдовжки смузі над трьома станціями метро — з газонами, квітами, деревами, кущами.
Але життя, тобто квартирна черга, що дедалі збільшувалася, внесла корективи. Тому замість красивих будівель тут з’явилися, наче підстрижені під бокс, однакові панельні дев’ятиповерхівки — «спальня» для майже 300 тис. киян. Але території під парк та зелену зону «заморозили» до кращих часів — поки в бюджеті будуть кошти.
Нові господарі життя — нувориші — внесли власні «корективи»: швидко оцінили принади узбережжя і Дніпра, і його затоки, забудувавши тут кожен квадратний метр. Та так, що місцями до води не підступитися: приватна територія! Начебто й не існує закону про прибережну смугу в 100 м, яка належить усім громадянам країни. Тож про парк треба забути надовго. Принаймні доти, поки в нас не запанує право закону, й нахабним жлобам доведеться забиратися з набережної разом зі своїми незаконно побудованими будинками та віллами.
А загарбано не лише узбережжя, а й зелена смуга над ділянкою метро: значну її частку забудували ангаром практично без вікон — ТРЦ, захопивши територію від однієї проїжджої частини вулиці до іншої та залишивши для пішоходів вузенький тротуар. Споруда спотворила Оболонський проспект, знищивши просторову перспективу, зробила його тісним і вузьким. І те, й друге — за згоди міської влади, мовчання столичних фахівців, які відповідають за архітектурне обличчя Києва.
Але, як співається у відомому шлягері, «То ли еще будет!» Сесія Київради ухвалила рішення про схему розташування готелів до 2012 року. Під загрозу потрапили парки «Бабин Яр», «Дружби народів», «Дубки», «Наводницький», «Березовий гай», територія поблизу Дендросаду, зелена зона неподалік проспекту академіка Палладіна та інші. До речі, готелі в парку «Бабин яр» мають з’явитися на місці загибелі сотень тисяч людей — під час окупації Києва фашистами і під час Куренівської трагедії у березні 1961 року.
А київська влада не зупиняється на «досягнутому». Одне з останніх повідомлень КМДА: столична влада ініціює спорудження житлових і офісних будинків на місці непрацюючих промислових підприємств, що становить вісім відсотків території Києва. Більшість їх працюють не на повну потужність або ж їхні площі використовуються не за призначенням, — пояснюють градоначальники, посилаючись на інвесторів, котрі «наполягають на зміні функціонального призначення цих територій і пропонують будувати тут офіси, супермаркети, житло, готелі».
Є й ще одне нашестя: безмежна кількість офісно-торговельних або торговельно-розважальних центрів, котрі дедалі більше заполоняють кожен шматок землі залізобетонними коробками, що стають домінуючою архітектурною «окрасою» Києва. От і останнє рішення Київради: на 2, 12 га, що на вулиці Кіквідзе, 43, з’явиться ще один офісно-торговельний центр. Для цього, зазначається у документі, будуть знесені зелені насадження, «розмір відновлювальної вартості яких визначається». Тобто насадження знесуть, а їх вартість власники новобудови «компенсують».
Кого ми обрали до Київради? Тимчасових пришельців, які нищать усе на своєму шляху, задовольняючи інтереси товстосумів? Допоки будемо їх терпіти?
 
На знімках: торговельно-розважальний центр облаштувався на зеленій зоні Оболонського проспекту; таке само чекає і цю зелену оазу в центрі Києва — парк «Бабин яр».