У Кривому Розі відкрився перший в Україні ліцей цивільного захисту, де триста юнаків дали урочисту обіцянку сумлінно оволодівати наукою рятувальника. Упродовж двадцяти двох років цей навчальний заклад забезпечував посилену військово-фізичну підготовку для юнаків.
— Крім звичайних предметів, у нас викладаються історія українського війська, основи військової етики та психології, більше годин, порівняно з іншими навчальними закладами, відведено на предмети «Захист Вітчизни», «Основи здоров’я», фізичну підготовку, — розповіла кореспонденту «Голосу України» заступник директора з навчальної роботи Олена Канівець. — Відтепер втричі більше часу відводитиметься на «Основи безпеки життєдіяльності» й запроваджується ще один профільний спецкурс — «Цивільний захист», який викладатимуть фахівці підрозділів МНС.
— Ми приймаємо юнаків, яким виповнилося 15 років, з базовою середньою освітою і станом здоров’я, що дозволяє витримувати напружений розпорядок — від підйому о 6.45 до відбою о 22-й і в майбутньому вчитися у профільних вищих навчальних закладах, — додає заступник директора з виховної роботи Ігор Лисицький. — Досі, коли ліцей забезпечував допрофесійну військову підготовку, переважна більшість наших випускників продовжували навчання в системі вищої військової освіти.
Серед викладачів — десять офіцерів запасу. Підполковник Лисицький — у минулому командир окремого інженерно-аеродромного батальйону, працює тут уже п’ятнадцять років. Ще один підполковник, Олександр Чигрин, командував мотострілецькою ротою в Афганістані, має бойову нагороду — орден Червоної Зірки. Понад десять років керує цим навчальним закладом полковник запасу Геннадій Козлов, нагороджений Почесною відзнакою Президента України, у минулому заступник командира дивізії.
Біля таких вчителів хлопці швидше дорослішають і почуваються, вони самі зізнаються в цьому, серйознішими і відповідальнішими за своїх ровесників. І після випуску тримаються один одного.
Нинішні ліцеїсти відрізнятимуться від своїх попередників хіба що тим, що вмітимуть не тільки добре захищатися, а й рятувати інших в екстремальних ситуаціях. І не випадково таких фахівців почали готувати саме на Дніпропетровщині, у найбільш екологічно та техногенно напруженому регіоні України.
Ліцей фінансуватиметься як з обласного, так і з державного бюджету, відзначив на святковій події міністр з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи України Володимир Шандра, а кращим випускникам надаватимуть пільги при вступі у профільні вузи.
Облрада, за словами її голови Юрія Вілкула, на утримання закладу в нинішньому навчальному році уже виділила півтора мільйона гривень. А десять комп’ютерів — п’ять від міністерства і п’ять від області — подарували на свято.
На знімку: У Кривому Розі відкрився перший в Україні ліцей цивільного захисту, де триста юнаків дали урочисту обіцянку сумлінно оволодівати наукою рятувальника.
Фото надане відділом з питань зв’язків з громадськістю та пресою Дніпропетровської обласної ради.