Котеджне містечко із шістдесяти будинків із соломи незабаром може з’явитися у селі Радиславка Рівненського району, під що тут виділено сім з половиною гектарів землі.
Такий проект планує втілити у життя обслуговуючий кооператив «Лани Полісся». Його особливість у тому, що основним будівельним матеріалом для майбутніх будинків стане солома. Дерев’яні каркаси споруд заповнять солом’яними тюками. В новому масиві планують також використовувати альтернативні джерела енергії, а для влаштування доріг скористаються геотекстилем місцевого виробника.
— Ми не лише зможемо забезпечити громадян дешевим житлом (вартість квадратного метра в будинку із соломи, за підрахунками авторів проекту, становитиме від 200 до 300 доларів), а й запровадити нові ефективні енергозбережні технології та зменшити енергозатрати на будівництво житла, — розповідає директор кооперативу Юрій Муляр.
Загалом проект не новий, а, швидше за все, призабутий. Нині його успішно втілюють у Великой Британії, Фінляндії, Росії та Білорусі. А Рівненщина має всі шанси стати першою в Україні, де збудують аналогічне поселення.
Євген ЦИМБАЛЮК, Олександра ЮРКОВА.