Збитки «Укрзалізниці» від приміських перевезень за вісім місяців цього року становлять 1,7 мільярда гривень. До кінця року ця сума може зрости до 2 мільярдів. Про це повідомив перший заступник начальника головного управління приміських пасажирських перевезень «Укрзалізниці» Олександр Гудков учора на прес-конференції в Києві.
— Така ситуація негативно позначається на загальному рівні перевезень. Ми не можемо обновляти рухомий склад. Урешті-решт нам не буде на чому їздити, тому що перекривати наші збитки за рахунок вантажних перевезень рано чи пізно стане неможливо, — підкреслив він.
За словами Олександра Гудкова, за вісім місяців 2009 року «Укрзалізниця» отримала лише 24,3 відсотка компенсації витрат на перевезення пільгових категорій пасажирів. Так, із 338 мільйонів гривень, які мав одержати монополіст за «пільговиків», було компенсовано не більш як 82 мільйони. Олександр Гудков також повідомив, що неповна компенсація від облдержадміністрацій і органів центральної виконавчої влади, зокрема Міністерства сім’ї, молоді, спорту, а також Міносвіти, не дає можливості обновляти рухомий склад.
— На сьогодні рухомий склад зношено: парк електропоїздів — на 56 відсотків, дизель-потягів — на 82 відсотки, — зазначив О. Гудков. — Для того, щоб обновити наш рухомий склад, а також реконструювати вокзали, будувати нові платформи, платити зарплату нашим касирам, підтримувати певний естетичний вигляд наших об’єктів, грошей вочевидь не вистачає.
На його думку, одним з варіантів розв’язання проблеми могли б стати договірні відносини між «Укрзалізницею» і місцевою владою, як у разі з міською електричкою у  Києві. Заступник начальника головного управління приміських пасажирських перевезень уточнив, що Південно-Західна залізниця виконує пасажирські перевезення на підставі договору з «Київпастрансом», який повністю компенсує їй витрати на маршруті Петрівка — Троєщина, а це близько 22 мільйонів  гривень на рік.
Крім того, О. Гудков припустив можливість підвищення тарифів на приміські перевезення на 10—15 відсотків у разі, якщо буде досягнуто згоди з облдержадміністраціями.