Два рішення судів і указ Президента приватизації ОПЗ не перешкодили, але ФДМ завод переможцю торгів не віддав
За п’ять мільярдів гривень пішло з молотка одне з найбільших державних підприємств — Одеський припортовий завод — монополіст на ринку спеціалізованих послуг з приймання, охолодження та перевантаження аміаку. Контрольний пакет ВАТ «Одеський припортовий завод» у розмірі 99,567% статутного фонду дістався українському ТОВ «Нортіма», яке пов’язують з відомими бізнесменами Ігорем Коломойським та Олександром Ярославським.
Однак комісія Фонду держмайна не визнала результатів конкурсу з продажу ОПЗ компанії «Нортіма». Річ у тім, що більшість членів конкурсної комісії, особливо представників підприємства, погодилися, що результати конкурсу «не відображають адекватний стан підприємства і розвитку ринку, на якому діє підприємство». Зокрема, представник заводу підтримав рішення комісії, зазначивши, що «ціна справді не відповідає тій реальній вартості заводу».
Експерти стверджують, що наступна спроба продажу ОПЗ відбудеться не раніше, ніж наступного року.
Ціна продажу перевищила початкову на 1 млрд. грн. Крок аукціону становив 50 млн. грн. У торгах взяли участь три ТОВ — «Азот-сервіс» (Росія), «Фрунзе-Флора» (Україна) і «Нортіма» (Україна). Уся процедура, якій передувало 16 років скандалів, судові розпорядження про припинення продажу ОПЗ, укази Президента, що забороняють це робити, тривала близько 40 хвилин. Тим паче не зупинили запланований на вівторок аукціон люди, які вишикувалися на перехресті площі Лесі Українки і провулка Кутузова. Від них приміщення Фонду держмайна захищали щільні кордони міліції. Пікетники нікого штурмувати не збиралися, а лише тримали в руках державні прапори, а також білі прапори з протестними гаслами, вигукуючи: «Одесити не пробачать продаж ОПЗ».
Перед початком торгів, на засіданні конкурсної комісії у ФДМУ вчора виникли розбіжності щодо легітимності проведення конкурсу.
Представник секретаріату Президента — член конкурсної комісії заявив про незаконність проведення продажу ОПЗ і передав головуючому на конкурсі відповідну заяву. Він мотивував свої дії тим, що незважаючи на те, що Конституційний Суд відмовився розглядати неконституційність рішення уряду, він не скасував дію Указу Президента про зупинення продажу.
«Проведення конкурсу також зупиняє відсутність постанови уряду про проведення конкурсу», — заявив представник секретаріату.
Учасники конкурсу після цієї заяви звернулися до головуючого Ігоря Білоцерківця із запитанням, чи вплине ця заява на законність конкурсу, на що той відповів: перешкод для конкурсу немає.
У свою чергу до початку аукціону в. о. глави ФДМ Дмитро Парфененко заявив, що нинішні умови кращі для приватизації заводу, включаючи, зокрема, Соціальний пакет зі збереженням робочих місць. А в разі невиконання покупцем умов ФДМ може відмовитися від приватизації.
«Опоненти приватизації зробили все, щоб відштовхнути інвесторів, щоб чесна приватизація не відбулася. Разом з тим уряд і ФДМ зробили все, щоб розчистити це поле... і провести чесну приватизацію», — заявив в. о. глави.
Парфененко нагадав, що 17 вересня Президент Віктор Ющенко своїм указом призупинив дію положень постанови Кабінету Міністрів від 3 грудня 2008 року, якими передбачено проведення приватизації ВАТ «Одеський припортовий завод». Однак, за його словами, Фонд держмайна одержав листа від Конституційного Суду, де сказано, що той відмовив у порушенні справи за представленням Президента. Він також заявив, що два рішення судів не перешкодять продажу заводу.
У підсумку аукціон відбувся, але щастя новоспечених власників ОПЗ тривало недовго. Після того, як пролунало слово «продано», комісія залишила зал, щоб, відповідно до процедури, проголосувати за визначення «Нортіма» переможцем конкурсу. Що відбувалося за зачиненими дверима, відомо лише зі слів тих, хто брав участь в обговоренні: всі члени комісії відмовилися продавати ОПЗ за 5 млрд. гривень. При цьому представники Верховної Ради і Президента України голосували проти, посилаючись на судові рішення й укази Віктора Ющенка, що припиняють і забороняють приватизацію. Інші члени комісії, зокрема, в. о. глави ФДМ голосував проти через те, що, за його словами, всі три учасники торгів змовилися між собою і вирішили не піднімати ціну вище 5 млрд. грн: «Ми знаємо, що підприємство не коштує 5 млрд. грн, а 8—10 млрд». «І ми визначаємо конкурс таким, що не відбувся», — підсумував те, що відбулося, Дмитро Парфененко.
Прем’єр Юлія Тимошенко у свою чергу обвинуватила в змові учасників конкурсу: «І просто в прямому ефірі було видно, як зривався цей аукціон, як вони свою домовленість зробили публічною і хотіли за першу стартову ціну, по суті справи, придбати Одеський припортовий завод. І, таким чином, знову, як завжди, уся приватизація, за їхніми розрахунками, повинна проходити на основі корупції, у тіні й за безцінь».
Чи потрібні коментарі до того цинізму, який демонструють усі зацікавлені сторони цієї скандальної приватизації?..