Ці слова стали лейтмотивом під час зустрічей Голови Верховної Ради з хмельниччанами. Це була радше дружня розмова з тими, хто живе в глибинці, це — як повернення до батьківського дому, щоб іще раз пережити і глибше зрозуміти те, що переживають і чим живуть прості люди. Однак під час зустрічей, а перша відбулась у Хмельницькому національному університеті, все-таки знову і знову доводилось повертатись до столичних політичних подій.
Багатьох цікавило, коли ж нарешті Верховна Рада запрацює на повну силу, коли припиняться блокування трибуни, а депутати візьмуться за розгляд законів. «Це і для мене на сьогодні найболючіше і найважливіше питання», — запевнив Володимир Литвин. Для всіх уже стало очевидним, що за популістськими гаслами про підвищення рівня життя стоять цілком конкретні наміри розвалити той інститут влади, який повинен контролювати хід як загальнодержавних процесів загалом, так і виборчих президентських перегонів зокрема. Оголосивши політичну війну одна одній, окремі політичні сили таким чином намагаються лише втекти від відповідальності та конкретної роботи.
Натомість під час зустрічей люди наголошували на тому, що вони чекають від усіх інституцій влади справді реальних і дієвих кроків, тому й підтримували намагання Голови Верховної Ради повернути весь сценарій розвитку політичних подій у позитивне русло.
У свою чергу Володимир Литвин запевнив, що він не відступить від свого рішення про невиплату зарплати депутатам, аж поки Верховна Рада не почне працювати. Підписане з цього приводу розпорядження викликало незадоволення багатьох сил, в тому числі і Регламентного комітету. В рішенні, яке останній встиг направити Литвину, йдеться про одностайну вимогу відмінити згадане розпорядження як таке, що порушує закон і права депутатів. «Та про яку законність можна говорити, коли люди не працюють, доводять ситуацію до абсурду, намагаються все перевернути з ніг на голову, а потім ще й хочуть отримати за це гроші? — запитував очільник парламенту. — Відмінити це розпорядження може хіба що рішення самої Верховної Ради. Або суд. Тож нехай той, хто не задоволений, звертається до останнього, а я повідомлю імена цих позивачів».
Утім, розв’язати це питання можна значно простіше: достатньо лише розблокувати трибуну і взятися до роботи. Адже в сесійній залі чимало народних обранців, які готові працювати. Вони й повинні стати рушійною силою, здатною відновити роботу вищого законодавчого органу країни. Якщо ж цього не станеться, то було б чесно перед народом заявити про саморозпуск.
На прес-конференції журналісти поцікавилися, чи зможе допомогти розблокувати трибуну нова система для голосування «Рада-3». У відповідь Володимир Литвин зауважив: «Насамперед я хочу з’ясувати, у скільки обійшлася ця система і чи відповідають всі затрати її надійній та продуктивній роботі. Я попросив підготувати всю інформацію щодо цього. Якщо нова система допоможе змінити ситуацію в залі, я підпишу всі необхідні документи. Але проблема не в цьому. У кожного політика має бути елемент відповідальності і совісті. А головне — відповідальності перед людьми. Тільки це зможе змусити працювати всю владу в державі».
Підтримуючи таку позицію Володимира Литвина, подоляни хотіли почути і прогнози майбутніх президентських та й парламентських виборів. Щодо останніх, то думка голови була однозначна: вибори за закритими списками знову повторять нинішню ситуацію глухого кута у владі. Кожен голос має бути відданий за конкретного кандидата, людину з відповідними якостями, досвідом та авторитетом. «Зараз же ми є свідками того, як, по суті, дві фракції склали для себе виборчий закон, не дослухавшись до жодної іншої думки чи зауваження, — прокоментував ситуацію Володимир Литвин. — І самі ж тепер намагаються вносити до нього зміни та поправки. Найгірше те, що все це робиться лише для того, щоб знову ошукати людей. Тому я намагатимусь зробити все, щоб цього не допустити».
На запитання, чи необхідна державі нова Конституція і якою вона має бути, відповідь Голови Верховної Ради була однозначною: «Конституція — це не той документ, котрий кожен може написати, причому протягом однієї ночі. Вона повинна враховувати традицію, менталітет, історію народу і до того ж передбачити життя суспільства надовго вперед. Тут не можна діяти поспіхом, працювати тільки для себе чи на власну виборчу кампанію. Нам же всім насамперед потрібно подбати про те, щоб виконувати ті закони, що маємо».
Чи не найбільше хмельниччанам імпонувало те, що Голова Верховної Ради не роздавав солодких обіцянок, а вибачився перед людьми за те, що багатьом сьогодні живеться вкрай важко, і попросив підтримки в тому, щоб нарешті припинити безлад у владі. Найперший крок виходу із політичного хаосу, який запропонував Литвин, — провести спільне засідання Верховної Ради, Президента та Кабміну, запросивши голів обласних державних адміністрацій та рад, щоб виробити спільну стратегію дій. Уже зараз за його дорученням готується доповідь НАН України, в якій провідні фахівці повинні дати глибокий аналіз соціально-економічного стану країни, його наслідків для людей та держави. На основі цього можна буде говорити і про швидкі — тактичні і про перспективні — стратегічні плани держави.
Хмельницький.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.