Якщо бізнесовий інтерес бере гору над принципами...
Ще минулого року розпочалася міжфракційна боротьба «однодумців» за крісло голови Сумської обласної ради, яке на той час обіймав В’ячеслав Шапошнік.  «Заколотникам» з обласної парторганізації ВО «Батьківщина» попри майже потрійну перевагу в «партійних» багнетах подужати опонентів удалося лише з четвертої спроби в липні нинішнього року. Переможці отримали контроль над обласною радою й водночас «за самоуправство» викликали на себе «праведний» гнів вищого партійного керівництва, яке благоволило саме до переможених. Тим часом політичні рокіровки не тільки не знівелювали внутріфракційне напруження, а, навпаки, ще дужче розпалили конфлікт, ще більше поглибили конфронтацію між однопартійцями.
В Києві нарешті вирішили на місцевому рівні очистити лави партії від хапуг і пристосуванців. Тож віднині, за словами нового обласного партійного лідера, виконуючого обов’язки голови Владислава Лугового, партійна організація буде серйозно підходити до формування списків кандидатів у депутати до місцевих органів самоврядування і... навіть прислухатиметься до думки міських і районних парторганізацій.
Під час останньої сесії Сумської обласної ради, одночасно з «чисткою» рядів, бютівські партійні «чистильники» з новою наснагою взялися за розкол партійних лав і... оголосили про розпуск попередньої та створення нової фракції, яка одразу призначила себе правонаступницею старої. Новостворена фракція, до складу якої ввійшли «аж» 11 людей, неофіційно вважається групою підтримки екс-голови В’ячеслава Шапошніка. А відтак основна частина фракції, за іронією долі, виявилася «позафракційним» елементом. Та відомо, хто один раз скоштував влади, нізащо не віддасть її без бою. Не думають здаватися на милість переможців й «викинуті» з корабля 27 бютівців на чолі з Володимиром Дригою: «Стара фракція залишається працювати в попередньому складі і, як раніше, я — керівник фракції, — заявив він. — Згідно з регламентом облради кожен депутат зобов’язаний написати заяву про вихід із фракції. А їх не було жодної...». Отже, в облраді нині «працюють» дві бютівські фракції.
Святе місце порожнім не буває
На переконання одного із сумських провідних політологів професора Івана Мозгового, постійна колотнеча серед бютівських депутатів з обласної ради призвела до того, що добра половина колишніх прихильників перейшла на бік Партії регіонів, яка фактично, навіть пальцем не поворухнувши, збільшила свій політичний рейтинг в області більш як удвічі — до 15—17 відсотків.
Одна з основних причин зниження популярності бютівців у регіоні та низький приріст прихильників регіоналів — це відсутність чіткої ідеологічної лінії та яскравих особистостей на чолі обласних партійних організацій. Як результат, і в одних, і в інших над ідеологічною відданістю вже давно домінують бізнесові інтереси. Ситуації могла б зарадити справжня демократія в лавах обох партій. Утім, незважаючи на серйозні втрати в одних і незначний приріст електоральних багнетів в опонентів, обидві партійні організації цього разу ще проб’ються до чільної передвиборної трійки на Сумщині. 
Обіцянками і підкупами держави не збудуєш
Колишніх конкурентів зі «старої гвардії» — комуністів і соціалістів за серйозних суперників в регіоні взагалі ніхто, навіть найоптимістичніші оптимісти, не вважає. Обидві політичні сили були серйозно декласовані на двох останніх парламентських виборах. Якщо невдачу комуністів ще якось можна пояснити старінням електорату, то соціалістів найбільше підвели пустопорожні передвиборні обіцянки «загального благодєнствія». До того ж імідж соціалістів, як і нещодавніх «вірних» соратників бютівців, також серйозно підмочили передусім внутріпартійні розборки, в результаті яких декілька місцевих «вождів» на знак протесту проти політики нинішніх лідерів партії грюкнули дверима. За твердженням політологів, після цього демаршу колись «монолітні» лави сумських соціалістів порідішали щонайменше на 20 відсотків. Підлили масла в огонь і ще більше підмочили імідж донедавна партії-лідера деякі некрасиві історії дворічної давності про незаконні оборудки очільників місцевих соціалістів у Сумській міській раді. Про що, до речі, «Голос України» розповідав на своїх сторінках.
А оскільки святе місце ніколи порожнім не буває, напередодні недалеких передвиборних перегонів на політичній карті області з’явилися нові партійні поповнення: «Фронт змін» і ВО «Свобода». Усі політологи одностайні, що на майбутніх президентських виборах у «Фронту» є досить великі шанси разом із регіоналами та бютівцями ввійти до трійки фаворитів і навіть потіснити одного з них і вийти до другого туру на Сумщині. Хто буде цим не вдахою — покаже час. Чи справдяться ці прогнози, чекати недовго.
«Свобода» не така «прудка», зате у довгостроковій перспективі багато хто пророкує їй добре майбутнє. Звідки така впевненість? Остання зацікавлює чіткою і зрозумілою ідеологічною платформою. Це передусім Україна, її незалежність, беззаперечне сповідування демократичних принців, соціальні гарантії, право на доступне навчання, на працю, державна підтримка сім’ї, матері, курс на європейську інтеграцію тощо. Не менший політичний плюс «Свободи» — орієнтація на патріотів, насамперед на інтелігенцію та освічену молодь — завтрашнє майбутнє держави під гаслом: «Ти — ровесник України! Ти — майбутнє України!».
Правильність обраного курсу і близьку українському серцю ідеологію засвідчує неухильне зростання партійних лав ВО «Свободи», які за короткий проміжок часу побільшали на 40—50 відсотків. Так, сьогодні це політичне об’єднання ще формується й не конкуруватиме з нинішньою трійкою лідерів Сумщини на президентських виборах. Зате завтра, якщо й надалі сповідуватиме задекларовані принципи, може розраховувати на перемогу.
Сумська область.
Мал. Миколи КАПУСТИ.