Ми хочемо розповісти вам про небо. Про те, яке воно велике і просторе, якою вільною відчуває себе людина в повітрі: вільною від прикрощів і образ, вільною від хвороби, що не дає змоги на власні очі помилуватися цією красою. Проте недарма кажуть: «Головне очима не побачиш. Зір має лише серце». І все, що ми бачили навколо себе, ми, п’ятеро незрячих, бачили саме серцем.

 

Цей день, 24 серпня 2009 року, став для нас справжнім святом, адже саме в день народження нашої держави, ми, четверо чоловіків і одна жінка, незрячі, без страховки, самостійно, без допомоги інструктора, без інших сторонніх пристосувань, здійснили перший в світі масовий стрибок з парашутом незрячих людей у відкрите море, приурочивши свій стрибок до річниці незалежності України. Там, в небі, де ти наодинці зі своїми думками, Гімн України звучить зовсім по-іншому і набуває більшої ваги, аніж на землі. Все це можуть засвідчити журналісти та оператори, що представляли під час здійснення акції різні засоби масової інформації: Кримський телеканал «Чорноморка», телеканали «СТБ» та «5-й канал». Серед нас був і власний журналіст, харків’янин Володимир Носков, що виходив у ефір на радіо «Ера» та радіо «Свобода».

А тепер трохи сухої статистики.

Організувала і готувала акцію «Небо для вільних» — «Всеукраїнська профспілка працездатних інвалідів» на чолі з її головою, Володимиром Петровським. Партнером виступив центр планерного і парашутного спорту «Коктебель», керівником якого є Борис Небрєєв. Інформаційним спонсором проекту було Українське національне інформаційне агентство «Укрінформ». Фінансову підтримку в організації акції надала кредитна спілка «Магірус».

Команда незрячих парашутистів добре знала, що йде на встановлення світового рекорду. Проте не про світовий рекорд думав кожен із нас, піднімаючись на борт літака. Кожен усвідомлював, що збирається здійснити не лише власну перемогу над собою, а й показати шлях для будь-якого, фізично хворого чи фізично здорового громадянина, до його власної, персональної перемоги над хворобою, собою, долею. І лише після стрибка та реального встановлення світового рекорду ми зрозуміли, що нам першими вдалося встановити ще низку досягнень світового масштабу:

1. Перший в своєму житті стрибок з парашутом незрячі парашутисти здійснювали одразу на воду, тоді як фізично здорові люди стрибають на воду, вже маючи практичний досвід в кілька десятків стрибків з парашутом.

2. Невелика висота, з якої стрибали парашутисти, а саме 350—400 метрів від землі (або, в даному випадку, від поверхні води)

3. Серед незрячих парашутистів вперше в історії була незряча жінка — Алла Полюхович.

4. І нарешті, сам стрибок є не тільки всеукраїнським, а й світовим рекордом.

На прес-конференції в Києві, за підсумками проведення акції «Небо для вільних», рекорд було офіційно зафіксовано Книгою рекордів України, на підтвердження чого представник Книги рекордів України, Ігор Підчебій, вручив офіційний документ голові ВГО ВППІ, В. Б. Петровському. Нині ВГО «Всеукраїнська профспілка працездатних інвалідів» разом з Книгою рекордів України подають пакет документів на реєстрацію в Книгу рекордів Гіннесса, і, оскільки, як запевнив Ігор Підчебій, подібних випадків в світовій історії ще не було, жодних підстав для відмови зафіксувати цей рекорд немає.

«Навіщо ви це робили?» — є ключовим запитанням преси, громадськості тощо, і на це питання кожен з нас може відповідати довго, піднімаючи з глибин душі і серця емоції, відчуття, фантазії, бажання... Але це — глибоко особисте, і далеко не кожній людині відкриється серце.

По-перше, всі фізично хворі громадяни повинні зрозуміти: ваша доля — в ваших руках; (можливо, допомогти зрозуміти всім фізично хворим співгромадянам, що їхня доля знаходиться в їх власних руках). Треба перемогти себе і власну недугу, яким би страшним і важким не здавався цей шлях.

Другий аспект, який підштовхнув ВГО ВППІ до організації і проведення цієї акції, пов’язаний не з інвалідами, а з фізично здоровими членами суспільства. В той час, як інваліди, пенсіонери, бездоглядні діти практично кинуті державою напризволяще, адже в державі нині криза (погляньте на кількість і якість авто біля державних установ і просто на вулицях, особливо в м. Києві, на «бідні» дачі навколо столиці нашої держави, «крихітні» ділянки землі навколо цих дач, нарешті, поцікавтеся кількістю мільйонерів в Європі і в нашій державі — і ви зрозумієте, яка «лиха бідося» і які чорні злидні перестріли нашу країну!). Всі ж згадані вище верстви населення вимушені виживати самі, хто як може, сплачуючи до того ж данину у вигляді податків, квартплати, інших поборів, на користь «слуг народу», які вимагають цього під тим чи іншим приводом. І все це стало повсякденністю в нашому суспільстві, в нашій державі. Прокиньтеся! Невже ми всього цього не бачимо, не чуємо, не живемо в цій державі? То чому ж тоді всі ми мовчимо? День Незалежності — це чергове свято чи ще один шанс зупинитись, подумати і зробити висновки?

Давайте на мить забудемо про боротьбу олігархів за владу в Україні, їх безперервні промови про майбутнє солодке життя рабів (така собі морквина під носом у віслюка) і безперервне рейтингове висвітлення цього процесу. Погляньте: сліпі в небі, з парашутами, і що їм там треба? Замисліться: ми їх, цих олігархів, вже 18 років демократично обираємо власними ж руками.

...А враження від стрибків неймовірні, і словами передати їх неможливо. Про моральну і психологічну перемогу над собою — стрибок навпомацки в безодню, єдність з небом і вітром, насолоду від миттєвостей вільного падіння і лагідну зустріч з водою ми поговоримо ще не раз. А от про те, що наша доля — в наших руках, ми вже напевно знаємо з власного досвіду.

І нам хотілося б вірити, що цей, без перебільшення, світовий рекорд незрячих громадян України стане поштовхом до позитивних змін як в середовищі самих людей з вадами здоров’я, так і в процесі цивілізованого державотворення в Україні.

Учасники акції «Небо — для вільних!»:

1. Володимир Петровський (м. Київ);

2. Микола Мацько (м. Нововолинськ);

3. Алла Полюхович (м. Сімферополь, АР Крим);

4. Лєнур Кіраджиєв (м. Бахчисарай, АР Крим);

5. Володимир Носков (м. Харків).

Володимир ПЕТРОВСЬКИЙ, учасник стрибків незрячих з парашутом.