У Міністерстві агрополітики знову збираються виводити тваринництво з кризи за наші гроші
Виробництво молока збільшиться до 20 мільйонів тонн, хоча торік було 11,8 млн. Продукування м’яса в забійній вазі доросте до 4 млн. тонн, а яєць — 17 млрд. штук, якщо ще торік було 1,9 млн. тонн й 14,9 млрд. штук відповідно. Зросте середньорічне споживання у нашій країні харчів. Зокрема, кожен громадянин України з’їдатиме 380 кілограмів молока і молочних продуктів (торік було 208 кг), м’яса і м’ясопродуктів — 80 кг (51 кг), яєць — 300 штук (280 шт.). Щоправда, такий споживчо-аграрний «комунізм» настане у 2015 році.
Нові продовольчі горизонти столичні чиновники сміливо змалювали в оприлюдненому минулого тижня на офіційному сайті Міністерства агрополітики проекті урядової постанови «Про затвердження Державної цільової програми розвитку тваринництва на період до 2015 року».
Звісно, для того, аби досягти продовольчої повені в майбутньому, чималі гроші функціонерам потрібні вже тепер. Загалом виконання програми коштуватиме 67,6 мільярда гривень, з яких 44,8 млрд. має дати держбюджет і 10 мільярдів — місцеві бюджети, решта грошей надійде, як пишуть, з інших джерел.
Так, наступного року держава має витратити на реалізацію програми 5,9 мільярда гривень.
Визначено й шляхи, якими керівники міністерства збираються вести тваринництво за наші гроші до світлого майбутнього. За планами, ставки тепер робитимуться передусім на великотоварне господарювання. Фермерські хазяйства, мовляв, які виробляють лише відсоток продукції тваринництва, піднімати надто затратно.
Як годиться, напередодні президентських виборів виробникам тваринницької продукції обіцяно чимало. Це і надання пільгових кредитів, різноманітних доплат та компенсацій. І навіть звільнення від ПДВ «операцій з поставок заводами-виготовлювачами техніки та технологічного обладнання для галузі тваринництва; операцій з надання послуг при будівництві та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів; операцій з імпорту сільськогосподарської техніки, технологічного обладнання та устаткування» (коли відповідні аналоги не виробляються в Україні). Водночас документ передбачає відшкодування «з державного бюджету сільгоспвиробникам витрат на внесення щорічно органічних добрив на 1 га» та «створення культурних пасовищ». Планується запровадити «придбання племінної худоби та птиці на умовах фінансового лізингу», а також «страхування худоби та птиці шляхом здешевлення вартості страхових премій». А «новоствореним фермерським і сімейним господарствам, за умови утримання в них визначеної мінімальної кількості сільськогосподарських тварин», обіцяна фінансова підтримка. Бюджет візьме на себе і «створення мережі акредитованих лабораторій з оцінки якості та екологічної безпечності кормів та отриманої продукції».
Утім, програма ця швидше пізнавальна, ніж реальна. З неї можна дізнатися, як занепало тваринництво. Ця інформація, яка цілком відповідає дійсності, перед виборами хоч і не бажана, але у документі наводиться, щоб просити побільше грошей. Так ось, порівняно з 1990 роком в усіх категоріях господарств кількість корів зменшилась в 2,9, свиней — в 3, птиці — в 1,4 разу. Через втрату економічної зацікавленості у відгодовуванні худоби практично згорнуте кормовиробництво. Що ж до реалізації, у проекті держбюджету-2010 кошти на підтримку виробництва продукції тваринництва взагалі не передбачено. Тому, принаймні на майбутній рік, більшість статей програми можна вважати таким собі заграванням з електоратом. Хоча, з другого боку, воно, можливо, й на краще. За роки незалежності довгострокових рятівних програм у керівних кабінетах народилося чимало. Щось не чути, щоб міністр агрополітики планував звітувати, куди поділися отримані під них мільярди гривень державних грошей. Напевне, на такі ж «конче необхідні» для галузі заходи, як і 30 мільйонів бюджетних гривень, перерахованих цьогоріч на «проведення ідентифікації та реєстрації поголів’я великої рогатої худоби».