або Чому міліціонери прогнали виконавців з поля й відібрали в них КамАЗ із арештованим урожаєм
Дивна сутичка працівників міліції з державними виконавцями сталася на одному з полів біля села Новогригорівка Миколаївського району. Конфлікт інтересів державних виконавців полягав у тому, щоб виконати рішення Господарського суду зі стягнення заборгованості в Пенсійний фонд, а от яку мету мали міліціонери — зрозуміти, на жаль, важко...
На плантацію СГВК, де кілька комбайнів забирали арештований соняшник, раптом прибула міліція. Продемонструвавши небувалий інтерес до осіб державних виконавців, вивчивши їхні посвідчення та документи, правоохоронці наказали виконавцям припинити збирання «до з’ясування обставин». Ні рішення Господарського суду, ні акти опису майна, ні інші матеріали виконавчого провадження, ні аргументи на користь погоди (переспілий соняшник уже обсипався, і баритися зі збиранням не можна було) на міліціонерів належно не вплинули. Виконавцям довелося підкоритися.
У завантажений насінням КамАЗ із причепом заскочив міліціонер — показати водієві дорогу на елеватор, куди той мав здати арештований урожай. Але водій до елеватора не доїхав — міліціонер направив його зовсім в інший бік — до приміщення райвідділу міліції, де КамАЗ був наглухо заблокований двома легковими автомобілями. Зі слів місцевих жителів, той, що стояв спереду, належав керівникові СГВК, а джип, що зупинився позаду — невідомій особі зі східною зовнішністю. Начальнику виконавчої служби районного управління юстиції Олександру Головченку досі незрозуміла поведінка людей у погонах: перешкоджати державним виконавцям у виконанні їх прямих функціональних обов’язків, вилучати арештоване майно? Адже всі знають, що такі речі кримінально караються, що арештоване майно безгосподарним не буває — за його зберігання хтось відповідає. У цьому разі державна виконавча служба.
— У нашому відділі на виконанні перебуває виконавче провадження про стягнення боргів зі СГВК на користь Пенсійного фонду з недоїмки, — пояснює Олександр Головченко. — Протягом 2007—2008 років у цьому господарстві накопичилася велика заборгованість у платежах обов’язкового пенсійного страхування — близько 53 тисяч гривень. Є рішення суду про продаж майна боржника для її погашення. Керівник ознайомлений з виконавчим провадженням, на документах є його підпис. 16 вересня на поле приїхав виконавець для опису єдиного майна боржника — посівів соняшнику. Через деякий час там з’явилася міліція: виконуючий обов’язки начальника райвідділу свою присутність пояснив тим, що в міліцію, нібито, надійшла усна скарга від керівника господарства, мовляв, невідомі особи забирають його врожай. Своїми діями міліціонери всіляко перешкоджали роботі виконавців, каже О. Головченко: зупинили збирання соняшнику, брали пояснення у водіїв, комбайнерів, незважаючи на те, що було надано всі необхідні документи. Нам невідомо, навіщо міліція доставила КамАЗ з майже 20 тоннами врожаю до райвідділу міліції, де знаходився на своєму автомобілі боржник. Виконавець, відповідальний за зберігання майна (а це жінка), всю ніч була змушена стерегти КамАЗ біля міліції, щоб соняшник не розкрали або не знищили.
Олександр Андрійович обурений: за всю практику його роботи такого ще не було. На цей момент соняшник не збирають, комбайни відправлено з поля. Відповідно до закону про виконавче провадження втручання в дії судового виконавця заборонено. За перешкоджання в його роботі передбачена кримінальна відповідальність.
Відомо, що про інцидент уже знають в обласній прокуратурі та УМВС області: призначено перевірки, триває розгляд. Можливо, перевіряльники дадуть відповідь на запитання: чому ж так завзято за усною скаргою міліція кинулася захищати інтереси боржника?..
На знімках представники виконавчої служби дивуються: які ще потрібні документи міліціонерам, щоб вони не заважали працювати?; «Арештований» КамАЗ біля Миколаївського райвідділу внутрішніх справ.

Фото автора.