Залучити до розгляду для затвердження та подання кандидатур претендентів на державні нагороди обласні, Київську та Севастопольську міські ради пропонує народний депутат від БЮТ Андрій Сенченко. Про це він сказав на вчорашній прес-конференції.
За його словами, також потребує вдосконалення перелік державних органів, які мають право подавати на розгляд Президенту подання про відзначення державними нагородами. Мало того, деякі суб’єкти не мають внутрішніх нормативних документів, що регламентують порядок визначення кандидатури та оформлення цього подання.
Він вважає, що рішення про присвоєння державної нагороди повинні публічно оприлюднюватися в офіційних інформаційних джерелах з метою їх доведення до відома громадян. «Зважаючи на те, що особи, яким надаються ці нагороди, отримують соціальні пільги та певні матеріальні блага, нагородження має бути максимально відкритим, справедливим та зрозумілим для суспільства», — сказав парламентарій. Народний обранець наголосив, що нині представлення до державної нагороди є непрозорим, а тому викликає недовіру у громадян, породжує негативні чутки серед населення. Надання державних нагород перетворилося на інструмент заохочення потрібних осіб та своєрідну подяку за певні послуги. Андрій Сенченко зазначив, що зміни, запропоновані до Закону «Про державні нагороди України», усунуть перелічені недоліки та вдосконалять його. Законом пропонується оприлюднювати на офіційному сайті глави держави біографічні дані, подання, нагородний лист, де зазначаються заслуги особи та текст указу. А також удосконалити перелік державних органів й упорядкувати подання кандидатур.