Футбол. Здавалося, ніби вчора пролунали дзвінкі фанфари на честь блискучих перемог наших студентів: національної збірної на Всесвітній універсіаді в Белграді (Сербія) і у Вроцлаві (Польща) — колективу педагогічного університету з Тернополя на чемпіонаті Європи серед команд університетів. А вже наспів час починати черговий (дев’ятий) національний чемпіонат. До речі, за традицією, інформаційну підтримку йому надаватиме «Голос України».

 

То яким же він буде, цей турнір? Про те нам розповів перший віце-президент Всеукраїнської футбольної асоціації студентів (ВФАС), заслужений тренер України Олег ПЕРВУШКІН.

— Нинішні змагання стартують 30 вересня і фінішують уже наступного року, наприкінці травня. Щоправда, завтра почнуть лише представники конференції «Центр—Південь»: київські команди — МАУП, «Легкпром», НУХТ, «Меркурій» (національний університет технологій і дизайну), НУДПС (Ірпінь), Кримський економічний інститут (філіал столичного національного економічного університету імені Вадима Гетьмана), «Юнга-Морська академія» (Одеса), «КПУ-Спартак» (Запоріжжя).

Трохи згодом в боротьбу вступає конференція «Захід»: «Факел-ІФНТУНГ» (Івано-Франківськ) — чинний чемпіон країни і віце-чемпіон Європи, педагогічний університет (Тернопіль) — чемпіон Європи, національний університет (Чернівці), педінститут (Кременець, Тернопільська область), сільгоспінститут (Бережани, Тернопільська область), державний педагогічний університет (Кам’янець-Подільський).

Перша конференція завершує осіннє коло 17 листопада, а «західняки» — 5 листопада. Після зимових канікул усі гуртом 1 квітня розпочнуть друге коло.

Як уже зазначалося, фінальний турнір планується на останні дні травня. Орієнтовно шість найсильніших команд зберуться в Бородянці, що на Київщині, де є чудовий комлекс «Борекс». І визначать чемпіона та призерів.

— А щось команд Харкова, Донбасу не видно серед учасників. Раніше ці регіони були представлені в чемпіонаті...

— Не варто казати, які часи переживаємо. Фінансові проблеми загнали в глухий кут багатьох. Отож, насамперед люди думають, як вижити за таких обставин. Однак є підстави для оптимізму. Не виключено, що кілька харківських колективів утворять власну конференцію, котра приєднається до чемпіонату. Це питання найближчих днів. Не полишатимемо надію...

 

На знімку: грають студенти.

Фото автора.