Саме так називаються 11-ті Всеукраїнські дитячі спортивні ігри серед учнів загальноосвітніх шкіл України. Більш як сімсот хлопчиків і дівчаток приїхали наприкінці вересня оздоровитися в таборах «Янтарний» і «Кришталевий». Їхня зміна особлива, вона називається «Крок до Олімпу».

На Південний Берег Криму приїхали кращі спортивні класи  із всіх областей України, Республіки Крим та Севастополя.
— Немає тільки столиці — міста Києва, — повідомив Микола Томенко. — Абсолютна більшість учителів, педагогів розуміють, якщо сьогодні школи і вузи втратять фізкультуру і спорт, то ми їх втратимо назавжди. 
Змагання з деяких видів легкої атлетики, силової гімнастики і плавання пройдуть до 30 вересня. А почалося все з боротьби двох команд на баскетбольному майданчику. Заступник Голови Верховної Ради пограв спочатку за одних, а другий тайм чесно відбігав за інших. 
— Грав чесно, не фолив, — зазначив після гри восьмикласник Квасиловської школи-ліцею Рівненської області Володимир Тимощук. — Я став лідером за кількістю закинутих м’ячів (18 очок). А він на другому місці — вісім очок.
— А ким ти хочеш бути, — поцікавився Томенко у хлопця.
— Не депутатом точно, — розсміявся хлопець. — Мрію стати залізничником. Парламентарій запропонував організаторам розширити перелік видів спорту, включивши до міні-олімпіади настільний теніс та інші ігри.
— «Старти надії» треба активніше проводити на міжобласному і всеукраїнському рівні, — відзначив Томенко. — Тоді діти прагнутимуть прославити свій клас, свою школу, місто, район. 
— А чи не слабий рівень викладання фізкультури сьогодні?
— На жаль, професія вчитель стала жіночою. Чоловіки розуміють, що багато тут не заробиш, і шукають інший хліб. Міністерство освіти та науки намагається маневрувати і коригувати програму навчання. І підхід, коли треба більше займатися оздоровчими заходами, а не виконанням нормативів, у принципі схвалюю. Погодьтеся, абсурд, коли дівчата і хлопці гранати кидають. 
У школі вони повинні навчитися правильно дихати, допомагати одне одному, плавати. А той, хто пройшов мінімум, нехай записується до секцій. І тут держава зобов’язана підтримати активну позашкільну роботу. Як було раніше, фінансувати її з центру, щоб школа могла взяти на роботу тренера, а той, у свою чергу, очолив секцію. Учитель — займається загальним, тренер — більш спеціаліовано: баскетбол, волейбол. Ідея про те, що це втілить місцева влада, — помилкова. 
— Чи виділять гроші на оздоровлення дітей у наступному році? Чи поїдуть вони знову до Артека за рахунок держави?
— Дискусія, що відбулася в парламенті, показала, що ворогів в Артека немає. І парламент, і уряд, і Президент усі розуміють, що міжнародний дитячий центр — надбання країни. Треба розробити довгострокову концепцію розвитку, на перспективу. А тоді стане ясно, в яких обсягах треба фінансувати перший етап, другий, третій. Я бачу Артек, що приймає переможців шкільних олімпіад, спортивних змагань, талановитих дітей, а не тільки тих, чиї батьки можуть заплатити. Діти повинні розуміти і вірити, що поїздка до Артека — нагорода за старання. 
— Тож як щодо фінансування? Горезвісна криза не завадить?
— Артек має позиціонувати себе як міжнародна дитяча столиця. Тому тут необхідно проводити заходи СНД, пропонувати європейського і світового рівня. І стати регіональним лідером МДЦ (міжнародний дитячий центр) — не проблема. Він як елемент до іміджу України. 
— А бій Кличко дивилися?
— Так. Я був упевнений, що він виграє. Але можна вести бій на результат, а можна для глядачів. Можна красиві фінти показувати, а в підсумку програти. А Віталій людина серйозна, він бився на результат і робив усе правильно. Такі перемоги запам’ятовуються.
Розмовляв Георгій ВЕРВЕС.
Сімферополь.
Фото автора.