Багато політиків кричать про підтримку людей і необхідність прийняття рішення про підвищення прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати, пенсій, але водночас усе блокують. Це — підготовка до блокування всієї країни, щоб потім сказати: віддайте нам усю владу. Про це сказав Голова Верховної Ради Володимир Литвин у Вишгороді під час спілкування з його жителями.
Вітчизняний газ — на комунальні послуги
Він вважає та наполягає на тому, щоб комунальні тарифи у всій країні встановлював Кабінет Міністрів. «Вони повинні бути середні. Наприклад, у Луганській області є проблема з доставкою води. Тому держава повинна брати на себе цю частину тарифів», — упевнений В. Литвин.
Також Голова Верховної Ради зазначив, що газ власного видобутку має йти на комунальні послуги, а для цього його треба передати в державну власність. Сьогодні він у руках тих, кого народ обрав до парламенту. Окрім того, Володимир Литвин наголосив: щоб після президентських виборів, залежно від їх результатів, була проведена інвентаризація всієї землі. Щоб було відомо, кому належить та на якій підставі надана. Бо всі обороти із землею, зокрема продаж земельних паїв, незаконні. «Я переконаний, що вибори глави держави — це боротьба за землю», — заявив глава парламенту.
«Я ще раз переконався, що люди не хочуть і не погодяться так далі жити. Це головний висновок, який виніс для себе. Потрібно просто йти вперед. Результат, я впевнений, буде», — сказав на прес-конференції після зустрічі Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Він висловив думку, що сьогодні є намагання примусити всю країну полюбити окремого політика, політичну силу. Також змушують парламент діяти так, як вони того хочуть. Проблема нині в тому, що відбувається нав’язування чужої волі всьому народу і державі. Причину, очевидно, політикам потрібно шукати в собі.
Не працюєш — не отримуєш зарплату
Журналісти поцікавилися, чи можливий перерахунок заробітної плати депутатам за вересень, якщо буде скасовано розпорядження про ненарахування її парламентаріям під час блокування трибуни? Володимир Литвин заявив, що ніякого перегляду не буде. «Якщо комусь хочеться, нехай внесуть постанову. Скасувати рішення відповідно до закону може тільки Верховна Рада. Хай скасовує, але гроші ніхто не збирається повертати, — сказав він. — Я розумію, що наживаю собі недругів. Але якщо не працює підприємство, то всім людям не виплачують зарплату. Це зрозуміло».
Те, що відбувається, на думку глави парламенту, несе в собі руйнівний потенціал для країни. Зокрема, чорний піар, зливи компромату, з’ясування стосунків. Це головне, чому потрібно протистояти. Бо виборами життя не закінчується. Вони мають слугувати динаміці переходу в нову якість, відкриттю нових людей, ідей та мобілізації на їх реалізацію. За словами Володимира Литвина, Україна за рівнем свого розвитку, якщо брати інтегруючий економічний показник ВВП, перебуває на рівні 2004 року. «Думаю, це примусить політиків діяти тверезо. Вони руйнують країну. Головна загроза безпеці держави — це українська влада. Все інше — намагання грати на почуттях людей», — підкреслив він.
Бюджет треба розглядати
Володимир Литвин сказав, що бюджет однозначно не можна охарактеризувати, поганий він чи добрий. Його треба розглядати як ескізні начерки для того, щоб створити справжній, реальний основний економічний закон, потрібний для країни. «Я вважаю, що Верховна Рада повинна продемонструвати відповідальність та визначитись, чи брати його до впровадження, чи повертати до опрацювання Кабінету Міністрів. Для цього потрібно почути, який економічний стан країни, — зазначив глава парламенту. — Я звернувся до Національної академії наук України із пропозицією підготувати соціальну доповідь «Соціально-економічний стан країни. Наслідки для народу і держави». І я пропонуватиму парламенту провести спеціальне засідання, де з доповіддю виступили б представники НАНУ, а потім Президент, Прем’єр-міністр, керівництво Національного банку для того, щоб почути реальну картину. А тоді перейти до розгляду бюджету».
Володимир Литвин розуміє, що його апріорі не підтримають. Але неприйняття такого рішення означатиме: діємо за принципом що гірше, то краще. Це політика недалекоглядна, аморальна та злочинна.