Реєстрація кандидатів у Президенти України проводитиметься з 19 жовтня по 13 листопада включно. А голосування відбудеться 17 січня 2010 року. Про це на вчорашній прес-конференції у «Главред-медиа» повідомив заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.
Відповідаючи на запитання журналістів щодо підстав для відмови в реєстрації, А. Магера відзначив, що найчастіше кандидати самі звертаються до Центрвиборчкому з проханням зняти їх з реєстрації.
Інші підстави, за його словами, визначені законом і стосуються, зокрема, наявності у кандидата в Президенти судимості, рішення суду про втрату кандидатом дієздатності чи відсутності громадянства України.
За попередніми підрахунками, сума, необхідна для проведення виборів Президента України 2010 року, становить 1,272 мільярда гривень, повідомила заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна.
80% від цієї суми, за її словами, становить зарплата членів виборчих комісій і нарахування на неї. Вона наголосила, що навіть у разі неприйняття Державного бюджету на 2010 рік, згідно з Бюджетним кодексом, 1/12 частину від суми витрат все одно буде профінансовано.