У Києві обговорили проблеми та перспективи громадського контролю за дотриманням прав ув’язнених. Міжнародну конференцію за участю вітчизняних та іноземних експертів організували координатор проектів ОБСЄ в Україні та Міжнародне товариство прав людини за сприяння Державного департаменту України з питань виконання покарань (ДДУПВП).
— Запровадження громадського моніторингу стосовно дотримання прав людини в установах Державної кримінально-виконавчої служби України сприятиме пришвидшенню процесів гуманізації пенітенціарної системи України та приведенню її у відповідність до європейських стандартів, — зазначив під час конференції координатор проектів ОБСЄ в Україні посол Любомир Копай. — Вона має стати більш відкритою, відповідальною та прозорою.
Учасники обговорили можливості застосування в установах ДДУПВП досвіду діяльності мобільних моніторингових груп, які з 2006 року здійснюють контроль за дотриманням прав людини в системі органів МВС, а також перші результати моніторингу.
— Постійний контроль, і не тільки відомчий чи прокурорський, а ще й громадський, призведе до покращення умов у колоніях. На жаль, людина так влаштована, що якщо її не контролювати, вона розслабляється, і це призводить до негативних наслідків, — сказав «Голосу України» представник громадської організації міжнародного товариства прав людини Григорій Мар’яновський. — Ми пройшли перший етап моніторингу, і маю визнати: ситуація з правами ув’язнених покращується.
Нагадаємо, конференція відбулася у рамках проекту ОБСЄ в Україні «Попередження тортур і жорстокого поводження в місцях позбавлення волі». За словами голови правління євроклубу «Право і захист» Володимира Брущенка, проект реалізується у Донецькій, Запорізькій, Київській, Львівській та Харківській областях і триватиме до грудня цього року.
— У моніторингову групу входять три-чотири особи, це представники громадських організацій і Департаменту. Цей проект, окрім іншого, навчить правозахисників та державних службовців, представників тюремної системи працювати разом як єдина команда, — наголосив він.