В київській Російській драмі триває Міжнародний театральний фестиваль, присвячений 75-річчю з дня народження видатного сценографа, народного художника України та Росії Давида Боровського.
Так масштабно театральних художників вшановують нечасто. Втім, як відзначив ініціатор фестивалю Михайло Резнікович, який поставив разом із Давидом Львовичем 17 вистав, цей художник був не просто «оформлювачем», а співавтором кожної постановки. Саме його декорації визначали сценічну мову дійства. Він поставив у Києві 34 вистави, 20 з них — на сцені Російської драми. Потім переїхав до Москви, у наймодніший на той час Театр на Таганці. Однак на все життя залишився вірним своїм київським друзям. Про це розповів на церемонії відкриття фестивалю популярний артист Леонід Ярмольник.
— Для мене ваш фестиваль — ренесанс душі. Отже, тут є люди, яким треба знати, що раніше з нами було, як усе починалося. Як артист, я не маю права оцінювати геніальність Давида Боровського, однак зауважу, що за життя нічого подібного статися не могло, бо він би не допустив такого шанування його роботи, адже, окрім надзвичайного таланту, був ще дуже скромною людиною.
Фестиваль розпочався з відкриття виставки «Простір Давида Боровського», де відтворено куточок його майстерні та представлені костюми, макети декорацій, створені художником для різних спектаклів. На фестивалі вже з успіхом показали свої вистави Санкт-Петербурзький академічний Малий драматичний театр — Театр Європи та Драматичний театр імені Леоніда Варпаховського з Канади. Акція триватиме до 1 жовтня.