Для багатьох призначення Геннадія Москаля начальником кримської міліції було досить несподіваним. А що він сам очікує від свого призначення? Що має намір зробити в перші місяці служби? Про це та інше наша бесіда із заступником міністра внутрішніх справ України — начальником Головного управління МВС України в Криму, народним депутатом України Геннадієм Москалем (на знімку).
— Яке завдання вам поставив міністр внутрішніх справ?
— Міністр Юрій Луценко поставив органам внутрішніх справ у Криму одне завдання — в автономії мають бути мир, спокій і законний порядок, громадяни мають почуватися в безпеці, злодії мають сидіти там, де їм належить. Глава відомства сказав, що необхідно посилити боротьбу зі злочинністю, особливо з організованими її формами, і забезпечити охорону громадського порядку.
— Але щоб викорінити організовану злочинність у Криму, треба зруйнувати її економічну основу. Як міліція вирішує це завдання сьогодні?
— Я приїхав на півострів не відкривати Америку, мені не треба було читати якісь оперативні справи. Ми підняли всю місцеву пресу, яка писала про зловживання влади й виявили, що основа основ, звідки бралися гроші — це сімферопольський міськвиконком — земля, маршрути, ліцензії, дозволи, будівництво. Фактично — це основні кошти, що поповнювали «касу» організованої злочинності. Вона (організована злочинність. — Авт.) поставила свого міського голову, котрий без їхнього дозволу навіть прибиральницю на роботу не приймав. Міліція не давала висновки про те, хто украв і скільки, все це роблять контрольно-ревізійні органи, фінансові експерти. А ми в рамках «Закону про міліцію» проводимо слідство і порушуємо кримінальну справу чи ні...
— Як зазначили журналісти, ви після призначення на різні державні посади практично не проводите ротацію кадрів. Який результат такого підходу до людей?
— Перетасовування кадрів у міліції призводить до хаосу та збільшення злочинності в країні. Головне для мене в співробітнику міліції — це професіоналізм, професіоналізм і ще раз професіоналізм. А міняти весь апарат, особливо його керівний склад — це не в моєму стилі. У Криму були такі начальники міліції, за якими приходили і їхні призначенці. І що? Одержували квартири на півострові, якісь преференції. А потім вся команда разом з ним ішла. А основний склад міліції залишався сам на сам зі своїми проблемами — безквартир’ям, проблемами кар’єрного росту тощо. Сьогодні у нас бракує кадрів, є райвідділи, які ми не можемо укомплектувати — але ми знаходимо резерви. І працюємо. До підлеглих я ставлюся з повагою. Але якщо людина бере гроші, «кришує» бандитів, передає злочинцям оперативну інформацію, поширює наркотики і здійснює інші правопорушення — я з такими прощаюся без докорів сумління.
— На сайті Партії регіонів народний депутат України севастополець Вадим Колесніченко прокоментував ваше призначення начальником міліцейського Главку АР Крим і ваші перші дії на посту керівника міліції так: «Створюється враження, що деякі керівники української міліції повернулися якщо не в 1937 рік, то точно — в 2005-й. Ті самі бравурні, бездоказові заяви, та сама грізна риторика з вимогою «зачистити Крим», видати «квиток на війну з криміналітетом», та сама профанація та ілюзорність реальних дій, за якими криється очевидне політичне замовлення». Чиє замовлення ви виконуєте?
— Я народного депутата України Вадима Колесніченка знаю давно. Не можу повірити, що ці слова сказав він. Тут мені нічого коментувати.
На півострові — соціально-економічний хаос, демографічна криза, внутріпартійна боротьба. Місцевій владі не до проблем людей, вони ділять владні портфелі. А тим часом Крим поступово втрачає свою привабливість як туристичний центр України і курорт. Подивіться, чи є тут провідні готелі світу — Хілтон, Марріотт, Інтерконтиненталь, Шератон та інші? Тому на півострів і не їдуть туристи з інших країн. Ось цим і кримській владі треба перейматися, і деяким народним депутатам України-кримчанам. Нагадаю мною шанованому народному депутатові, до того ж юристові — контроль за діяльністю міліції здійснює Кабінет Міністрів України, міністр внутрішніх справ. Місцеві ж органи здійснюють контроль за роботою міліції, не втручаючись в оперативно-розшукову, кримінально-процесуальну та адміністративну діяльність. Нагляд за дотриманням законності в діяльності міліції здійснюють Генеральний прокурор України і прокурор Криму.
— Лунають заклики до глави парламенту Володимира Литвина звернутися до суду з приводу дострокового припинення вами повноважень народного депутата...
— У Біблії написано: «Не суди і не судимий будеш». 8 вересня минув мій термін подачі заяви про складання мною депутатських повноважень. Я законослухняний громадянин і не збирався грати ні в які ігри. Але подивіться: 19 серпня постановою уряду України мене призначено на посаду начальника кримської міліції. Не встигли ще висохнути чорнила на цьому рішенні, як Донецький обласний адміністративний суд відкриває провадження за позовом Анатолія Могильова, котрий був начальником Главку МВС України в Криму, з приводу призначення мене на посаду. І на 24 вересня вже призначено засідання суду. Якщо рішення — мене звільнити, а Могильова поновити на посаді начальника кримської міліції? Двічі я не можу бути покараний. Я пояснив свою позицію Голові Верховної Ради України. І тепер чекаю його рішення. А в суд до Донецька поїду я, або пошлю свого представника.
— Кандидат у Президенти України Сергій Тігіпко в програмі журналіста Євгена Кисельова «Нагорі» сказав, що ваше призначення в Крим сьогодні дуже доречне і воно — професійне. А ваш колишній товариш по службі генерал-полковник міліції Михайло Корнієнко підкреслив, що Г. Москаль на посаді начальника кримської міліції — це гарний вибір. Прокоментуйте.
— Я професійний міліціонер. Якби я прийшов на цю посаду з посади начальника ЖЕКу, або наприклад депутата, який носив прапора і кричав «Слава Україні!», то це призначення було б партійним. Я 34 роки в міліції, закінчив три вищі навчальні заклади МВС. Єдиний начальник УВС, котрий служить у МВС з 1973 року, керував міліцією Чернівецької, Закарпатської, Дніпропетровської областей і Главком МВС України в Криму. Тому своє призначення в Крим також вважаю професійним, а не партійним. Я не належу до жодної партії і вступати не маю наміру. Сьогодні я займаюся на півострові розкриттям карних злочинів — пограбуваннями, викраденнями автомобілів, убивствами, боротьбою з наркотрафіком і організованою злочинністю, а не партійною роботою.
— Наскільки кримський парламент і місцеві органи влади півострова сьогодні криміналізовані. Що робить кримська міліція для того, щоб очистити владу від криміналу?
— Міліція робить все, щоб злочинці сиділи у в’язниці. Але ситуація сьогодні зовсім інша, ніж була в мій перший прихід у Крим (Г. Москаль керував кримською міліцією в 1997—2000 роках. — Авт.). Тоді нас підтримував Президент України Леонід Кучма, глава його адміністрації Володимир Литвин. Жодного разу вони мені не подзвонили й не сказали, кого можна заарештовувати, а кого ні. Було одне запитання: коли на півострові наведете лад? Також нас підтримували й прокурор Криму Володимир Шуба, Служба безпеки України, Верховний Суд України. Криміналітет не мав зв’язків з Києвом. Сьогодні ситуація змінилася. Очистити півострів від колишніх членів ОЗУ зовсім не просто. Уже фактично немає бандитів, які були в 90-х роках, вони всі «законослухняні» громадяни, політики. Тому мені незрозуміла позиція партійних лідерів, які до своїх списків включають членів ОЗУ. Кримчани приходять до мене і ставлять запитання: ми живемо погано, коли ви вилучите криміналітет з влади? А я відповідаю їм, що я не обирав їх (криміналітет. — Авт.) до влади, а обирали ви. Я озвучив ці імена й прізвища в пресі. Отож не висувайте міліції жодних претензій. А наступного разу на виборах думайте, кому довірити владу.
— Керівництво кримського парламенту не раз заявляло, зокрема, і під час вашого перебування на посту представника Президента в Криму, що ви своїми висловами і повідомленнями в пресі про криміналітет у депутатських лавах ображаєте вищий представницький орган — Верховну Раду Криму, у тім числі й кримчан. То ображаєте чи ні?
— Борони Боже. Кримчан я ніколи не ображав, я ходжу вулицями без усілякої охорони. Зустрічаюся з населенням півострова, розмовляю з людьми. Голова Верховної Ради Криму Анатолій Гриценко, на мою думку, винен у тім, що не зайняв тверду позицію, щоб криміналітет не потрапив до парламенту, фактично він допустив їх до списків. Ось у чому питання! Люди ж обирали першу п’ятірку, у виборчому бюлетені не було повного списку кандидатів у депутати. Виходить, їх просто ошукали.
— За вашими даними, деякі депутати Верховної Ради Криму є членами ОЗУ і кримінальними авторитетами й впливають на політичні та соціально-економічні процеси в автономії. Ваш лист на адресу Президента, Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради України про те, що в парламенті Криму склалася критична ситуація — це що, попередження керівників держави про кримську ситуацію чи констатація фактів?
— Це констатація фактів. Я сказав, що якщо їх (криміналітет. — Авт.) приймають у високих кабінетах на Печерських пагорбах, виходить, тінь відповідальності лягає за ситуацію в Криму й на київських чиновників. Таких людей не тільки на поріг своїх кабінетів не можна пускати, а їх треба зупиняти на під’їзді до столиці й відправляти назад. Далі Борисполя або Жулян їм дороги немає бути.
— В Іспанії поліцією заарештовано уродженця Керчі Олега Єремеєва, людину, котру підозрюють в безпосередньому виконанні замовного вбивства 1998 року першого віце-прем’єра Криму Олександра Сафонцева. Міліція вже вийшла на слід замовників убивства?
— Ми знаємо і організатора, і замовника вбивства. Передбачуваний організатор — громадянин Лаптєв, сьогодні він перебуває в міжнародному розшуку по лінії Інтерполу. Я гадаю, що він назве замовника вбивства Олександра Сафонцева після того, як його заарештують. Рішенням Головного управління МВС України в Криму ми зробили нев’їзним на п’ять років на територію України громадянина США Сергія Коллетті — у минулому активного учасника ОЗУ «Сейлем» Сергія Крюкова. Нехай з ним, громадянином Америки, Президент США Барак Обама та ФБР борються, у нас і своїх мафіозі вистачає. А я підготував папку по цій людині й передам її в посольство США представникові ФБР, нехай розберуться, як він отримав громадянство США.
— А як розслідуються розстрільні справи вищих чиновників Криму, скоєні бандитами 1997 року — А. Головізина, Д. Гольдича. Успіх є?
— Ми пішли іншим шляхом. Кримська міліція не розпорошуватиметься по дрібницях — вона завела кримінальні справи на всі ОЗУ. Так ми вчинили з ОЗУ «Башмаки»: порушили кримінальну справу за ст. 255 «створення злочинного угруповання» і ст.257 «бандитизм». Тоді нам не треба нічого доводити, крім участі в банді. Навіть якщо він нічого не робив, але був учасником банди — він сідає на лаву підсудних. Апеляційний суд Одеської області почав розгляд кримінальної справи стосовно «Башмаків» — створення злочинної групи і бандитизм. У кримінальній справі чітко записано — злочинна організація під назвою «Башмаки» утворилася з метою здійснення навмисних убивств, нападу на окремих громадян, державні установи, дестабілізації громадсько-політичної ситуації. Всі сили міліцейського главку кинуто на з’єднання воєдино всіх фактів і фігурантів, що мають відношення й до ОЗУ «Сейлем». Сьогодні в оперативній розробці 101 розстрільна справа з використанням вогнепальної зброї та вибухових речовин. І здебільшого їх скоїли члени цього ОЗУ. Отож бандити сидітимуть у в’язниці.
— В одному зі своїх інтерв’ю ви сказали, що ваш період кримського життя схожий на анекдот. Анекдот триває?
— Мої підлеглі, хоч би де я працював, завжди думали, що от прийшов новий начальник — суворий, навіть часом жорсткий. А я люблю гумор, анекдоти, навіть жартую іноді. Моя думка: чим вище посада, тим більш відкритою і простою має бути людина. Так легше жити. У мій перший прихід у Крим місцева преса дотепно пожартувала, що «мовляв, на одного москаля на півострові більше стало». Тому все моє життя в Криму нагадує анекдот.
Р. S. Донецький обласний адміністративний суд переніс своє засідання за позовом колишнього начальника кримської міліції Анатолія Могильова з приводу призначення Геннадія Москаля на посаду начальника Главку МВС України в Криму на 23 жовтня. Інтереси Геннадія Москаля в суді представляли представники юридичного управління МВС України і юридичного департаменту Кабінету Міністрів України.