За роки незалежності, досить серйозно приправленої запахом кримінального перцю, невеликому провінційному Фастову з його дещо патріархальним укладом життя якимсь дивом вдавалося уникати серйозних катаклізмів, котрі суттєво порушили б розмірений ритм міста: передусім, серйозних соціальних потрясінь і кланових економічних розбірок зі стріляниною «по мішенях». І ось у розпал цього літа, наче хтось наврочив, провінційна ідилія скінчилася раз і назавжди. Чи то скучно у кабінетах влади комусь стало, чи то якийсь ґедзь занадто сильно покусав деякі владні сідниці, чи то нинішнє безладдя в державі розбурхало приховані непомірні апетити, але її представники вирішили заповнити прогалину й... розпочали, схоже за все, захоплення у самісінькому центрі провінційного міста земельної ділянки загальною площею 1,74 гектара. Триває воно вже третій місяць безперестану, і, схоже, це лише початок.
Та перш ніж розповісти про перебіг процесу та приховані від очей пересічних фастівчан нюанси, дозволю собі зробити невеликий екскурс у минуле. Адже битву міська влада веде за землю, на котрій розташований Фастівський ринок, єдиним законним власником якого більше двох десятиліть була і залишається донині Київська регіональна спілка споживчої кооперації. Отже, до витоків...
Ще на початку травня 1987 року виконком Київської обласної ради народних депутатів (05.05.87 року) прийняв рішення №143 «Про заходи по поліпшенню роботи колгоспних ринків», яким у першому півріччі 1987 року вирішив передати Київській облспоживспілці об’єднану дирекцію колгоспних ринків з ринками та іншими структурними підрозділами, які входили до її складу.
За актом безкоштовного приймання-передачі від 23 липня 1987 року обласне об’єднання ринків разом із усіма рухомими та нерухомими активами і пасивами, у тому числі Фастівський колгоспний ринок з юридичною адресою: м. Фастів, вул. 25 років Жовтня, 9, розташований на земельних ділянках загальною площею 1,76 га на вул. 25 років Жовтня, 9 і вул. Галафеєва, 14, були передані від обласного управління торгівлі Київській облспоживспілці. Даний акт підписали по 5 посадовців від кожної сторони.
Тоді ж Київська облспоживспілка, у свою чергу, всі отримані у власність ринки передає в оперативне управління (без переходу права власності) райспоживспілкам, що входили до її складу. Відповідним чином Фастівський колгоспний ринок було передано в оперативне управління Фастівській райспоживспілці без зміни назви та власника.
Оскільки законодавство, що діяло на той час, не передбачало обов’язку стосовно юридичного оформлення права постійного землекористування, то лише в грудні 1996 року, після розгляду звернення і пакета відповідних документів Фастівського колгоспного ринку, виконком Фастівської міської ради приймає рішення від 17.12.96 №224/5 «Про оформлення постійного користування земельною ділянкою «Фастівському колгоспному ринку».
Відповідно до нього, 26 березня 1997 року Фастівському колгоспному ринку було видано Державний акт на право постійного користування землею під реєстраційним номером 000041.
Наприкінці цього самого року тодішній директор Фастівського колгоспного ринку своїм листом від 12.12.96 року з посиланням на дозвільний лист правління Київської облспоживспілки №224 звернувся до Фастівського міськвиконкому з клопотанням зареєструвати Фастівський колгоспний ринок у встановленому порядку.
У відповідь міськвиконком приймає розпорядження №149 від 19.03.97 року і видає Свідоцтво про державну реєстрацію «Фастівського міського ринку райспоживспілки» за ідентифікаційним кодом 01561195.
Ніби передбачаючи маніпулювання юридичними документами в майбутньому, виконком Фастівської міськради видає довідку №6-33/1180 від 23.12.97р. за підписом заступника міського голови, де зазначає, що «Фастівський міський ринок райспоживспілки» утворений на базі колишнього Колгоспного ринку і є його правонаступником.
Після створення Київською облспоживспілкою Госпрозрахункового об’єднання ринків (постанова правління №151 від 18.03.97р.) усі ринки, в тому числі «Фастівський міський ринок райспоживспілки», за відповідними актами приймання-передачі повертають із оперативного управління райспоживспілок на баланс новоствореного об’єднання.
Розпорядженням №40 від 26.01.98 р. «Фастівський міський ринок райспоживспілки» перереєстровано у «Фастівський ринок Київської облспоживспілки» з одночасною видачею Свідоцтва про державну реєстрацію (перереєстрацію) за ідентифікаційним кодом 01561195.
У червні 2003 року на виконання постанови XІІІ з’їзду споживчої кооперації Київської області право оперативного управління усіх ринків, у тому числі Фастівського, передано Київській регіональній спілці споживчої кооперації (регіонспоживспілці) з правом володіння, користування і розпорядження.
У зв’язку зі зміною власника виконком Фастівської міської ради перереєстрував «Фастівський ринок Київської облспоживспілки» у «Фастівський ринок» Київської регіональної спілки споживчої кооперації за ідентифікаційним кодом 01561195.
Таким чином, упродовж усього періоду з травня 1987 року по теперішній час Фастівський ринок, як юридична особа, завжди перебував у власності кооперації, ніколи не ліквідовувався і заново не створювався, змінювалися лише його назва і Свідоцтво про державну реєстрацію з незмінними ідентифікаційним кодом 01561195 та юридичною адресою: м. Фастів, вул. 25 років Жовтня, 9.
Тобто, юридичну особу, якій видано Державний акт на право постійного землекористування, ніхто ніколи не виключав з державного реєстру. Тому «Фастівський ринок» Київської регіонспоживспілки абсолютно законно користується земельною ділянкою загальною площею 1,74 га. на підставі Державного акта на право постійного користування землею під реєстраційним номером 000041, виданого «Фастівському колгоспному ринку» на підставі рішення виконкому Фастівської міської ради 26 березня 1997 року.
У січні 2004 року правління регіонспоживспілки звертається до виконкому Фастівської міської ради з заявою про оформлення права власності на цілісний майновий комплекс Фастівського ринку. Але виконком без жодних пояснень і, як потім з’ясувалося в судовому засіданні, без всіляких на те підстав, відмовляє заявнику. Фастівські чиновники зберігали мовчанку впродовж року, аж допоки господарський суд Київської області своїм рішенням від 11.10 2004 року ставить все на свої місця: визнає за Київською регіональною спілкою споживчої кооперації право власності на об’єкти нерухомого майна єдиного цілісного майнового комплексу Фастівського ринку... А за п’ять років питання щодо права Фастівського ринку на землекористування знову вийшло на поверхню.
Було вашим — стане нашим
— Вважаю, що оголосила атаку на Фастівський ринок депутат міської ради Оксана Денисюк, яка разом із своєю родиною організувала торгівлю на цьому ринку, — розповідає директор ринку Геннадій Михайлюк. — Серед торгівців ринку почали розповсюджуватися чутки, що нібито Київська регіонспоживспілка не є власником Фастівського ринку, що ринок незаконно користується землею, тому й не має права на справляння ринкового збору, на надання послуг. Десь в середині липня до мене, каже Г. Михайлюк, один за одним почали приходити тутешні підприємці зі скаргами, що невідомі особи чинять на них тиск з метою, аби «всім миром кишнути» нашу адміністрацію якомога скоріше геть.
Пристрасті дійшли точки кипіння 21 липня, коли пані депутат привела на засідання сесії близько сотні підприємців з ринку. І, о диво!.. Їх ніби там чекали. Тож виконуюча обов’язки міського голови Фастова Галина Поліщук, «порадившись», терміново включає до порядку денного сесії питання стосовно власника ринку. Хід фастівським конем був розрахований з надзвичайною точністю. Депутати-однопартійці пані Денисюк із фракції БЮТ, яких більшість у міськраді, разом із соціалісткою Поліщук «на підставі відсутності в державній реєстрації юридичної особи «Фастівський колгоспний ринок» (не інакше, реєстрацію корова язиком злизала. — Авт.) більшістю голосів ухвалюють рішення: вважати недійсним Державний акт на право постійного користування землею від 26 березня 1997 року, виданий «Фастівському колгоспному ринку» (отже, акт таки був і прийнятим рішенням пані Поліщук сама себе посадила у величезну калюжу. — Авт.), припинити право постійного користування земельними ділянками Фастівському колгоспному ринку по вул. 25-го Жовтня (зауважте, без зазначення точної адреси. — Авт.) і... створити Комунальне підприємство «Фастівський міський ринок». Ось тобі, бабцю, і Юріїв день.
Геть з дороги, судді й прокурори!..
«Підприємливість» нинішнього керівництва міськради викликала справжній шок у законного власника ринку — Київської регіональної спілки споживчої кооперації: невже міська влада в руках анархістів? Вона негайно повідомляє про свавілля місцевих можновладців та нехтування ними законів України Фастівську міжрайонну прокуратуру. Ретельно перевіривши законність дій міських посадовців, прокурор виносить протест на рішення міськради, зареєстрований за №4-LІV-V. Та фастівські начальники навіть бровою не повели й за вухом не почухали, і ніби нічого не сталося, продовжували гнути свою лінію. Складається враження, що, як результат, 29.07.09. на зло прокурорському протесту міська рада своїм рішенням ухвалює Статут комунального підприємства «Фастівський міський ринок» Фастівської міськради.
Прокурор Ян Стрелюк, щоби привести до тями місцевих «хазяїв життя», звертається до Фастівського міськрайонного суду із заявою про забезпечення адміністративного позову в справі за адміністративним позовом до Фастівської міської ради про визнання нечинним та скасування рішення від 21.07.09 року «Про припинення постійного користування земельними ділянками Фастівським колгоспним ринком...» Керуючись ст. ст. 117, 118 КАС України, 3 серпня суд задовольняє прокурорську заяву і виносить ухвалу, якою забороняє «... Фастівській міській раді, її виконавчим органам, посадовим і службовим особам, іншим юридичним особам приймати будь-які дії щодо земельних ділянок у м. Фастові.., що знаходяться у постійному користуванні підприємства «Фастівський ринок» згідно з державним актом №0041 від 26.03.97 р. ...».
Та, з’ясовується, місцеві чиновники чхати хотіли на закони держави, в якій живуть і правлять, бо живуть за іншими — своїми поняттями. А відтак всупереч прокурорським протестам і судовим рішенням призначають директором протизаконно заснованого КП «Фастівський міський ринок» вищезгадану Оксану Денисюк.
Ринкові пристрасті розпалюються ще більше. У заяві від 6 вересня, адресованій керівництву Фастівського міліції, підприємці з ринку просять захисту від невідомих осіб, які «... вчиняють дії з кримінальними ознаками... Невідомі розгулюють торговими рядами і вимагають у підприємців назвати свої прізвища та імена, документи на право здійснення ними підприємницької діяльності та доказів сплати ринкового збору... Підприємцям, які відмовляються виконувати їхні забаганки, невідомі погрожують та обіцяють закрити і знести належні їм торговельні кіоски...» Під заявою стоять підписи майже 30 осіб. Однак фастівські міліцейські начальники хутенько спускають заяву, як то кажуть, на гальмах, мовляв, наша справа — лише охорона громадського порядку в місті.
Пересидівши після надходження до міліції скарги два дні «в окопах», як руді миші, і, зрозумівши, що «доблесна» міліція фактично на їхньому боці, закулісні режисери віднайшли і залучити до охорони ринку комерційну службу безпеки «Дельта» (начальник служби Віктор Яроцький), яка послала на об’єкт один із своїх охоронних підрозділів «Велес Плюс».
— Причому, знову ж таки абсолютно ігноруючи закон, — каже начальник управління Київської регіонспоживспілки Микола Людвічук, — колишній офіцер спецслужб знехтував пунктом 4.5.2 Ліцензійних умов, відповідно до якого забороняється здійснювати за цивільно-правовими договорами заходи охорони майна без наявності документів, які підтверджують повноваження замовника охоронних послуг щодо володіння, користування або розпорядження цим майном. Право власності на нерухоме майно підтверджується правовстановлювальним документом і витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно. А таких документів керівництво новоствореного міськрадою ринку не має. Тож, проігнорувавши ці умови, свідомо стали діяти в протиправному руслі.
Під час зустрічі з паном Яроцьким керівники регіонспоживспілки намагалися переконати його, що укладений ним контракт протизаконний, а відтак, щоб не ганьбити як ім’я фірми, так і власне, — необхідно терміново розірвати угоду. Начальник служби безпеки спочатку намагався довести зворотне, та під тиском незаперечних фактів капітулював за якусь годину і пообіцяв, навіть присягнув офіцерською честю, що відкличе договір наступного дня. Та, схоже, там, де крутяться великі гроші, офіцерська честь і слово офіцера — п’яте колесо до воза. За день вже звучала інша обіцянка: охоронців буде відкликано після вирішення спірних питань у судовому порядку, тобто аж через півтора—два місяці.
Тож ринок і надалі «охороняють» дві охоронні структури: одна законна — Фастівського ринку, інша — незаконна.
З цього приводу цікаво б знати думку керівництва відповідного структурного підрозділу Міністерства внутрішніх справ України, яка здійснює видачу ліцензій охоронним фірмам: чи відкликає воно ліцензії у тих, хто своїми діями безпардонно порушує українське законодавство?..
— До речі, — згадує Микола Людвічук, — напередодні безцеремонного вторгнення на об’єкт, а по суті — силового захоплення його представниками «Велес Плюс», на ринок власною персоною завітала сама пані Поліщук для, як вона заявила, стабілізації та «полюбовного врегулювання конфлікту». Причому, свою «полюбовність» висловила нам із заступником голови правління регіонспоживспілки Іваном Михайловичем Фільо в досить ультимативній формі: «Будемо дружити, якщо замість Геннадія Михайлюка директором призначите Оксану Денисюк. Тоді дружба в нас буде навіки...» Як то кажуть, коментарі тут зайві.
Окрім тріумфального входження охоронників «Велес Плюс», які розпочали «охорону» об’єкта із самочинної заміни замків на в’їзних воротах та запровадження пропускного режиму на ринку, депутат міськради Денисюк організувала паралельне справляння ринкового збору за ордерами-папірцями сумнівного походження всупереч порядку, визначеному рішенням міськради від 30.01.04 р. №12-XІX-ІV, де зазначено, що «продавці на ринках зобов’язані сплатити ринковий збір до початку торгівлі через касовий апарат адміністрації ринку». Можна припустити, що за такої організації сплати збору щодня мимо каси пропливають тисячі гривень.
Коли ретельно ознайомився з цією історію, спершу подумалося: обидві пані та їхні закулісні покровителі спалахнули до ринку, так би мовити, платонічною любов’ю. Можливо, вони саме і є оті владні безсрібники, готові заради благополуччя виборців без останку покласти власні життя на вівтар самопожертви. Блажен, хто вірує. У цьому я переконався після ознайомлення з фінансовими звітами роботи ринку за попередні роки. Торік, приміром, річний оборот нинішнього яблука розбрату — Фастівського колгоспного ринку, який почали «опікати» з тремтливо-ніжною материнською турботою найвищі міські посадовці, становить майже три мільйони(!) гривень, а загальні річні сплати до бюджету та відповідних фондів перевищили один мільйон.
— Справжня влада та, яка постійно живе і переймається проблемами і потребами пересічних городян, — прокоментував ситуацію фастівський міжрайонний прокурор, радник юстиції Ян Стрелюк. — Які санкції загрожують тим, хто свідомо ігнорує ухвали судів? Притягнення до відповідальності за статтею 382 Кримінального кодексу України.
Можливо, хоч ця інформація приведе до тями «любителів» ринкових овочів і фруктів у Фастівській міській раді. Адже спілкуючись з Яном Стрелюком, чітко усвідомив, що прокурор не жартує і до кінця відстоюватиме від будь-яких зазіхань Дух і Букву Закону.
Про наступний перебіг подій «Голос України» інформуватиме читачів газети.
Київ—Фастів—Київ.