Учасники ділової гри з однойменною назвою розробили пропозиції стосовно облаштування острова Фестивальний, розташованого на річці Південний Буг у центрі Вінниці. Проведенню заходу, зініційованого Вінницькою міською радою, сприяли Британська Рада в Україні, Інститут розвитку міст та Центр міської історії Центрально-Східної Європи.
Запропонована тема гри — облаштування острова Фестивальний — викликана намірами реконструювати набережну річки, пояснила заступник директора Інституту розвитку міст Олена Орленко. Роботи з реконструкції, за її словами, фінансуватиме компанія «Рошен», одне з підприємств якої розташовано неподалік набережної. План реконструкції вже розроблено й презентовано міській громаді. «Улюблене для багатьох вінничан місце відпочинку не може залишитися поза увагою під час реконструкції берегової смуги. До того ж острів має історичне значення. З нього колись починалося саме місто», — продовжує пані Орленко.
Депутати міськради, представники профільних управлінь, архітектори, знавці історії міста (загалом участь у діловій грі взяли 25 осіб) внесли безліч пропозицій щодо того, яким вони хотіли б бачити перлину Вінниці. Гра відбувалася за спеціальною методикою, розробленою і запропонованою Британською Радою. Для її проведення запросили досвідченого менеджера з Центру міської історії Центрально-Східної Європи Богдана Шумиловича. За його словами, ділова гра є частиною міжнародного проекту Британської Ради під назвою «Творчі міста». Такий проект втілюється в життя в чотирнадцяти країнах Європи. Він має конкретне спрямування — залучити членів територіальної громади до внесення ними пропозицій стосовно поліпшення якості життя в їхньому рідному місті.
— Досвід проведення таких ділових ігор у Львові, Одесі та Мелітополі показав, що їх учасники інколи пропонують нестандартні шляхи вирішення актуальних міських проблем, — каже Богдан Шумилович. — Вінничани не стали винятком. Якби не цей захід, окремі пропозиції так і залишилися б не почутими батьками міста. Тепер, щоб перейти до втілення в життя, їх мають підтримати і схвалити депутати міськради. Якщо це станеться, місто отримає ще один культурно-історичний центр оригінальної форми і змісту — острів Фестивальний, який стане справжньою окрасою міста.
Вінниця.
Володимир Гройсман, міський голова Вінниці:
— Влада, яка не дослухається до ініціативи громади, робить велику помилку. Ми ж намагаємося всіляко залучати максимально широку кількість представників територіальної громади до участі у вирішенні проблем міста. По-перше, це допомагає в роботі міській владі. По-друге, городяни по-справжньому відчувають себе господарями тоді, коли їхні пропозиції знаходять втілення в життя. З цією метою ми ухвалили на сесії положення «Про місцеві ініціативи». Воно дає можливість будь-кому з жителів міста внести на розгляд депутатів питання, що потребує вирішення. Активно залучаємо студентів, молодь до обговорення проблем міста. У нинішньому році створили колективне підприємство — Інститут розвитку міст, працівники якого мають завдання вивчати крихти позитивного досвіду у різних містах держави та за її межами. Інститут також займається розробленням практичних пропозицій, спрямованих на підвищення ефективності управління міським господарством, поліпшення інвестиційного клімату, розвитку і втілення соціальних проектів. Загалом все це позитивно працює на поліпшення якості життя моїх земляків.