Напевне, така моя планида: пробувати розібратися у складних справах. Як от, приміром, «охтирська справа» Голови Верховної Ради Олександра Мороза в 1995 році, зникнення і вбивство колеги Георгія Гонгадзе. Але не думав, що доведеться писати і про отруєння Віктора Ющенка. Щоправда, збирав до архіву всі публікації на цю тему. Розслідування цієї справи іде з потугами і вельми повільно. А почав формувати архів із стенограми вечірнього засідання Верховної Ради 7 жовтня 2004 року, на якому слухали інформацію тимчасової слідчої комісії щодо розслідування справи про замах на життя кандидата в Президенти Віктора Ющенка. З основною доповіддю виступив тодішній голова комісії, народний депутат Володимир Сівкович, з контрверсійною — член комісії, народний депутат Сергій Шевчук.
Зупиняюся на цьому так детально, бо учора з’явилося повідомлення прес-служби тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування обставин отруєння кандидата на пост Президента України Ющенка Віктора Андрійовича та з’ясування причин і виявлення осіб, винних у зволіканні з розслідуванням кримінальної справи і передачею матеріалу до суду (така офіційна назва комісії. — Авт.). Щоправда, спершу хотілося довідатися про статус прес-служби. Наскільки мені відомо, прес-служба названої ТСК до апарату парламенту не належить. Отже, виникає запитання, чи можна в такому випадку вважати розповсюджену заяву офіційною?
З другого боку, член комісії народний депутат Нестор Шуфрич у розмові з кореспондентом «Голосу України» підтвердив, що на засіданні комісії була проголосована ця заява. Одначе, скільки членів комісії з 11 наявних голосувало за неї, поки що з’ясувати не вдалося. Хоча й так відомо, що один з них — Геннадій Москаль — нині очолює кримську міліцію.
А тепер про зміст самої заяви, розповсюдженої, зокрема, агентством УНІАН. Тимчасова слідча комісія Верховної Ради, йдеться у ній, вимагає від Генеральної прокуратури і СБУ порушити кримінальну справу за фактом фальсифікації отруєння Президента діоксином. Оскільки, мовляв, слідча група під керівництвом Галини Климович розслідує лише одну версію — що у вересні 2004 року главу держави отруїли діоксином, підмішаним до їжі.
«ТСК ВР змушена заявити, — йдеться далі, — що факт отруєння В. Ющенка діоксином був сфальсифікований. Комісія має достатньо доказів, які підтверджують факт маніпуляції з експертизами зразків крові Ющенка».
Щоправда, в заяві як приклад наводяться «багаточисельні інтерв’ю» народного депутата Романа Зварича, який, мовляв, підтвердив, що возив зразки крові до Сполучених Штатів. Роман Зварич цього, до речі, не заперечує, а ще й уточнює: возив і шматочки нігтів. Окрім того, ТСК відзначає, що комісія має документальні докази того, що «дружина Президента Катерина Ющенко під час виборчої кампанії 2004 року консультувалася і отримувала допомогу від представників спецслужб США». У свою чергу, Катерина Ющенка, ми переповідали її інтерв’ю газеті «Україна молода» у попередній публікації, каже, що зверталася по допомогу до багатьох знайомих у Європі і США.
Заява прес-служби ТСК уточнює повідомлення про існування запису телефонної розмови англійською мовою якоїсь Марти зі співробітником іноземної розвідки, нібито Романом. Зокрема, стверджується: «ТСК ВР звернулася до Одеського НДІ судових експертиз при Міністерстві юстиції, який зробив офіційний висновок, що голос так званої «Марти» ідентичний голосу дружини Президента України Катерини Ющенко». Проте в заяві не уточнюється: в який спосіб отримала комісія цей запис, від кого? Чи було судове рішення на прослуховування телефонних розмов, якщо висновки експертної установи відповідають дійсності, дружини кандидата у Президенти? На ці запитання, на мою думку, також треба дати відповідь, якщо Україна — правова держава. Інакше, що думати пересічним громадянам про свої права, коли нехтуються права дружини кандидата на посаду глави держави.
Далі ТСК вимагає слідчим шляхом перевірити інформацію про те, що кров Віктора Ющенка у Сполучених Штатах Америки збагачувалася діоксином. Окрім цього, ТСК вимагає від Генпрокуратури і чомусь СБУ звільнити керівника слідчої групи Галину Климович. Голові тимчасової слідчої комісії Володимиру Сівковичу, який вдруге її очолив, доручено зустрітися з Генеральним прокурором і «познайомити його з усією інформацією, яку зібрала комісія за час роботи». Генеральна прокуратура розповсюдила повідомлення для засобів масової інформації (див. «Голос України», №180, 25 вересня ц. р.), у якому спростували майже всі факти, викладені в заяві прес-служби ТСК.
Однак у заяві чомусь не йдеться про наукові висновки швейцарського професора Жана Соре, оприлюднені минулого літа в Лондоні та Японії. Щоправда, народний депутат Давид Жванія в інтерв’ю «Газеті по-київськи» натякнув: мовляв, у Європі, щоб відкрити дерматологічну клініку, коштує 50 тисяч доларів. Ми не будемо коментувати зарплати в Європі, а тим більше вартість лікування. Вони незіставні з українськими. Але надамо слово Жану Соре. «У людей, які роблять такі заяви, немає ні честі, ні совісті, ні розуму, — так він відповів журналістам газети «Сегодня», які звернулися до нього за коментарем. — Мої дослідження мають історичну цінність. Невдовзі я надрукую нову доповідь, і всі зможуть у цьому переконатися». Ще раніше Жан Соре стверджував: кандидат у Президенти був отруєний діоксином.
Ми вже писали, що автор версії про фальсифікацію отруєння Віктора Ющенка — аналітик тижневика «2000» Сергій Лозунько. Про його позицію і посилання на те, звідки в цієї версії ноги, можна буде поговорити пізніше. А сьогодні зауважу: дослідження Сергія Лозунька публікувалося у декількох номерах газети влітку минулого року. Збіг це чи ні, але факт залишається фактом. Саме в той час відбулася «дивна війна» на Кавказі під назвою «примус до миру», а у Верховній Раді розпочалися переговори про широку коаліцію між БЮТ і Партією регіонів, зміни до Конституції і обрання Віктора Януковича Президентом у парламенті. У той час автор цих рядків висловив думку: наступним кроком має стати формування тимчасової слідчої комісії, яка заявить про фальсифікацію отруєння Віктора Ющенка. А після прийняття закону про ТСК мав пройти імпічмент нинішньому главі держави. Розпад коаліції БЮТ і «НУ—НС», звільнення Арсенія Яценюка з посади Голови Верховної Ради, призначення дострокових парламентських виборів, які так і не відбулися, зірвали у той час плани тих, хто хотів усунути Віктора Ющенка від влади. Відтак комісія була створена лише 31 березня цього року. Але, схоже, гра триває. Хто її замовив? Ми вже пробували дати відповідь у минулій публікації. А сьогодні процитуємо відповідь народного депутата Сергія Шевчука 7 жовтня 2005 року на запитання Василя Червонія, чи вивчала попередня ТСК «криваві» досліди спецлабораторій «дружньої держави»: «Ні, комісія так далеко в історію не заглиблювалась... Але що стосується дружньої сусідньої держави, то теза про ботекс, інформація про цей препарат надійшла в комісію якраз від сусідньої держави».