На мінорній ноті закінчився тиждень для народних обранців. Вони так і не змогли домовитися щодо продуктивної законодавчої роботи. Як підкреслив Голова Верховної Ради Володимир Литвин, ситуацію пробують довести до абсурду. Я ж додам: й усунути парламент від будь-якого впливу і на економіку, і на політичне життя. Зокрема, на перебіг президентської кампанії. А тому напрошується запитання: кому це вигідно? Й однозначної відповіді на нього дати не можна. Можна лише констатувати: невигідно насамперед для країни і народу.
Безумовно, топ-темою тижня стала заява прес-служби тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, яка шукає винних в отруєнні кандидата у Президенти Віктора Ющенка у 2004 році. Проте, як з’ясувалося після повідомлення Генеральної прокуратури для ЗМІ, ця заява яйця виїденого не варта. Докладніше про це читачі можуть довідатися у вчорашньому і сьогоднішньому номерах «Голосу України».
На сенсацію претендує чергове рішення Печерського районного суду. Він заборонив, стверджують колеги із газети «Сегодня», «будь-яку публікацію недобросовісної реклами» про діяльність глави уряду». Рішення прийнято за позовом партії «Батьківщина» до якогось громадянина Піддубного Петра Сильвестровича. Чимало політиків, особливо опозиційних, розцінили це рішення як запровадження в Україні цензури. Бо що таке недобросовісна реклама стосовно політика чи урядовця, невідомо. Чи критика їхніх дій, вмотивована й аргументована, підпадає під визначення «недобросовісної реклами»?
Хоч би там як, але, схоже, колеги по партії, які ініціювали позов до суду, підклали свиню прем’єру і змусили насторожитися журналістів. А Партія регіонів у своїй заяві прямо стверджує: Юлія Тимошенко веде до тоталітаризму. Й закликала всіх висловити свою думку проти запровадження цензури в країні.
Водночас показовим є мовчання соціологів. Ми вже висловлювали думку про те, що дані опитувань не оприлюднюються тривалий час через зміну настроїв у суспільстві до головних претендентів на президентську булаву. І немає сумніву: якщо «брудна» гра довкола парламенту триватиме й надалі, то результати січневого волевиявлення наших співвітчизників стануть холодним душем для багатьох нинішніх лідерів.