Ранкове засідання 25 вересня
Учорашня робота парламенту знову обмежилася погоджувальною радою лідерів фракцій та проведенням брифінгів у кулуарах. Хоча на початку засідання погоджувальної ради глава парламенту Володимир Литвин запропонував «залишити минуле у минулому» та перейти до ухвалення рішень. Він запропонував чотири варіанти виходу із парламентської кризи: по-перше, народні депутати могли перейти до розгляду питань порядку денного відповідно до процедури; по-друге, могли скасувати постанову про зміну порядку ухвалення рішень; по-третє — відкласти ухвалення рішення стосовно законопроекту про збільшення соціальних стандартів та перейти до розгляду інших важливих питань або, по-четверте, ухвалити з цього питання комплексну постанову.
Щоправда, Іван Кириленко (БЮТ) зауважив, що, зважаючи на п’ятницю, у парламенті напевно не вистачить голосів для ухвалення законопроекту про збільшення соцстандартів та запропонував перейти до розгляду інших питань, зокрема, внести зміни до Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів», які б відтермінували заборону з 1 січня 2010 року на реалізацію необробленого молока та м’яса на ринках.
Натомість Олександр Єфремов (Партія регіонів) запропонував іти до сесійної зали і працювати за порядком денним, узгодженим на вівторок. Свою позицію він аргументував тим, що під час ухвалення постанови про зміну форми голосування за законопроект про збільшення соціальних стандартів було порушено три статті Регламенту. Також він повідомив, що позиція фракції залишається незмінною і полягає у негайному збільшенні мінімальних пенсій та мінімальних соціальних виплат.
В. Литвин, коментуючи заяву О. Єфремова, зазначив, що його підпис, як голови Регламентного комітету, також стоїть під постановою про зміну форми голосування, та наголосив, що цей документ чинний. Звертаючись до 
О. Єфремова, він сказав, що перед ухваленням постанови йому потрібно було висловити свої застереження, а оскільки цього зроблено не було, то постанова чинна.
Після цього ще один представник регіоналів, Олександр Пеклушенко, запропонував присвятити п’ятницю політичним консультаціям та подумати над тим, щоб наступний тиждень зробити пленарним. Цю пропозицію підтримав Роман Зварич («НУ—НС»).
Підбиваючи підсумки обговорення, глава парламенту ще раз запропонував ухвалити постанову «Про Регламент Верховної Ради», яка передбачала б ухвалення Регламенту в цілому, включити до цієї постанови положення про неприпустимість будь-яких дій народних депутатів, що спрямовані на перешкоджання Верховній Раді виконувати її конституційні повноваження та визнати такими, що втратили чинність Регламент Верховної Ради, ухвалений у 2008 році, та ряд постанов, у тому числі стосовно зміни форми голосування за законопроект про збільшення соціальних стандартів.
Однак Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович висловив сумнів у доцільності схвалення цієї постанови, оскільки за законодавством Верховна Рада має керуватися Конституцією, законами та Регламентом, але не постановами. Відтак він назвав ймовірне ухвалення такої постанови апріорі нелегітимним. А О. Єфремов нагадав про рішення Конституційного Суду, в якому визнано неконституційним ухвалення Регламенту Верховної Ради постановою. Тож погоджувальна нарада вкотре закінчилася нічим.
Під час наступного брифінгу Володимир Литвин зазначив, що, на жаль, будь-які пропозиції стосовно розблокування роботи Верховної Ради не знаходять підтримки в однієї політичної сили. Він зауважив, що, йдучи назустріч вимогам Партії регіонів про скасування постанови стосовно зміни способу голосування за законопроекти про підвищення соціальних стандартів, він і запропонував ухвалити комплексну постанову. Однак Партія регіонів, вимагаючи перейти до голосування картками, насправді не бажає цього робити. Це, на думку В. Литвина, свідчить про реалізацію сценарію з доведення ситуації у парламенті до повного абсурду. «Хочу наголосити, що — проблема не у підвищенні соціальних стандартів, оскільки у четвер були голоси для ухвалення цього законопроекту», — зазначив він та додав, що у четвер були готові підтримати цей законопроект більш як 20 народних депутатів від «НУ—НС», 20 — від Блоку Литвина, 27 — від КПУ, тож, «якщо у Партії регіонів є 175 голосів, то цієї кількості більш ніж достатньо для ухвалення результативного рішення, а якщо у них немає людей, чи вони не хочуть голосувати за цей закон, то це проблема і відповідальність Партії регіонів, а не Верховної Ради». «Проблема — не у Верховній Раді, а в одній фракції, яка у жодний спосіб не бажає ухвалювати рішення», — сказав Володимир Литвин.
Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, підбиваючи сумний підсумок пленарного тижня, зазначив, що «це був тиждень, коли парламент працював проти країни». Хоча, зазначив він, протягом тижня планувалося розглянути низку важливих документів, у тому числі й проект держбюджету на 2010 рік. Також він сказав, що коли Партія регіонів і надалі блокуватиме роботу Верховної Ради, то фракція БЮТ радитиме уряду ухвалювати тимчасові рішення, зокрема, це стосується відтермінування заборони на реалізацію з 1 січня 2010 року на ринках м’яса та молока. А враховуючи, що немає жодних гарантій відновлення роботи парламенту наступного тижня, М. Томенко не виключив, що народні депутати повернуться до розгляду проекту його постанови про парламентські канікули до завершення президентських виборів.
А Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович під час спілкування з журналістами зазначив, що Верховна Рада має працювати на основі законів і Конституції, а не на основі неконституційних постанов. А його колега по фракції О. Єфремов додав, що основне завдання, яке ставить перед собою Партія регіонів, якраз і полягає в намаганні змусити владу виконувати закони та Конституцію, у тому числі стосовно забезпечення громадянам належного прожиткового мінімуму.
 
Фото Олександра КЛИМЕНКА.