Два роки та 1,3 мільярда гривень — стільки потрібно для будівництва нового аеропорту в шахтарській столиці. Проект споруди було презентовано у понеділок. Автори проекту — група фахівців із Хорватії — взяли за основу аеровокзал у Загребі, але при цьому, запевнили архітектори, дизайн донецьких «повітряних воріт» унікальний: згори споруда нагадуватиме крило літака. Генеральним підрядником стане донецька будівельна компанія «Альтком». Роботи на об’єкті повинні розпочатися вже з 1 жовтня.
Присутні на презентації здебільшого висловлювали впевненість у реалістичності проекту. Віце-прем’єр-міністр Іван Васюник повідомив, що держава гарантуватиме більшу частину інвестицій, і вони будуть забезпечені. «Я впевнений, що Україна повинна була вже давно робити такі інвестиції, і треба дякувати Євро-2012, що ми матимемо щонайменше в чотирьох містах України світового рівня аеропорти, — зазначив віце-прем’єр. — Той досвід і та концентрація зусиль, притаманні донецькій владі, приватним інвесторам Донецька, і досвід будівництва «Донбас-Арени» вселяють у нас оптимізм».
Разом із тим директор турніру УЄФА Мартін Каллен, віддавши належне проекту, заявив, що хотів би мати більше доказів того, що аеропорт буде збудовано. Готові в Донецьку і до резервного варіанту: якщо виявиться, що будівельники не встигають із введенням «воріт» в експлуатацію, представники компанії «Сіменс» візьмуться спорудити тимчасові термінали за вісім місяців.
Передбачається, що у новому аеропорту будуть зони для пасажирів, які прибули, а також для транзитників. Пропускна здатність терміналу становитиме 31 тисячу пасажирів за десять годин. Народний депутат Борис Колесніков бачить Донецьк транзитним містом між Європою і Азією: «Наш аеропорт замислювався ще в 2002 році як «хаб» між Східною Європою і Південно-Східною Азією. Жодна зі східноєвропейських столиць не має сьогодні прямих рейсів до Сінгапура, Токіо, Осаки, Сеула. Щоб вилетіти зі Східної Європи до Азії, спочатку треба летіти на Захід, а потім уже на Схід». Народний депутат запропонував назвати аеропорт ім’ям всесвітньо відомого композитора, уродженця Донеччини Сергія Прокоф’єва. Остаточне рішення щодо найменування прийматиме обласна рада.