Футбол. Нинішній сезон київське «Динамо» почало з новим наставником, російським фахівцем Валерієм Газзаєвим (на знімку). Минуло три місяці цієї творчої співпраці, але зроблено вже чимало. Динамівці виграли Суперкубок країни, успішно виступають у національному чемпіонаті (є лідерами турніру), розіграші Кубка, переможно стартували в груповому турнірі Ліги чемпіонів. Отже, є про що поговорити з тренером чемпіонів.
— Валерію Георгійовичу, можна вважати, що період вашого знайомства з новим колективом позаду?
— Так. Початковий етап пройшов, гадаю, успішно. Мені до вподоби чудові умови для роботи: розвинена інфраструктура, чітка клубна вертикаль, налагоджена до автоматизму робота всіх служб. Відчуваю повну підтримку президента, у моєму розпорядженні високопрофесіональні футболісти, які бажають перемог, прагнуть показати себе якнайкраще. Одне слово, мені, як тренеру, створено всі умови для роботи.
— Чи були вами зроблені якісь корективи в роботі клубних служб, наприклад, кухні чи адміністративного штабу?
— Потреби в цьому не було, за винятком деяких дрібниць. У «Динамо» всі служби працюють на найвищому рівні: адміністративний та медичний персонал, харчоблок. Жодних нарікань немає.
— Понад тридцять років тому Валерій Лобановський заснував наукову групу. Яку роль вона виконує тепер?
— Група працює. Я постійно контактую з її співробітником Олександром Козловим, хорошим фахівцем у цій галузі.
— Збірна України серед дев’ятнадцятирічних юнаків, у складі якої багато динамівців, стала чемпіоном Європи. Один із них — Гармаш — уже зіграв за «основу». Чи плануєте долучити когось із них іще?
— Неодмінно. Якнайкраще враження на мене справили вже згаданий Гармаш, Коркішко, Петров. Також хочу привітати Юрія Калитвинцева, для якого цей успіх —великий крок у тренерській кар’єрі. Пам’ятаю, як кілька років тому він приїжджав до мене в Італію, на збори ЦСКА, на стажування. Дуже вдумливий фахівець, бажаю йому великих успіхів.
— Після того, як з «Динамо» пішов Вінченцо Пінколіні, команда залишилася без тренера з фізпідготовки. Вам потрібен хтось інший?
— Річ у тім, що я маю власний погляд на функціональну підготовку гравців. Пінколіні — чудовий спеціаліст, але в кожного тренера своя методика роботи.
— Ви плануєте побудувати роботу всієї клубної вертикалі за своєю моделлю? Якщо так, на якій стадії ця робота?
— Зараз ми намагаємося це зробити на прикладі молодіжного складу. У нас дуже тісні виробничі контакти з тренером цієї команди Володимиром Мунтяном. Через певний час черга дійде і до «Динамо-2». На найближчий резерв ми розповсюдимо концепцію роботи, тактику, основи фізпідготовки та інші вимоги, які нині пропонуються першій команді.
— Пройти п’ятимісячну половину сезону, від липня до грудня, одним складом важко. Як плануєте здійснювати ротацію гравців?
— Кожне завдання вирішуватимемо поетапно. Неважливо, один чи два склади в команди. Краще мати стабільний склад. Він і забезпечить сталий результат. А від певної ротації нікуди подітися, бо чемпіонат тривалий і виснажливий. П’ятьох місяців достатньо, щоб гравці продемонстрували свої найкращі якості. Повторюю, нам не потрібні два рівноцінних склади. Ліпше — один хороший.
— Ви учасник семінару найкращих тренерів Європи. Вважаєте це захід корисним для себе?
— Щорічно у Ньоні проводиться засідання «Елітного клубу тренерів». Там збираються провідні фахівці, обговорюють різні теми, починаючи від командної тактики до методів поліпшенням клубної інфраструктури. Обговорюються й нововведення до правил гри. Наприклад, збільшення кількості замін, відеоперегляд арбітром суперечливих ситуацій та інше. Кожен із тренерів висловлюється щодо тенденцій розвитку сучасного футболу, куди він рухається й над якими стратегічними питаннями потрібно працювати. Все ці матеріали передаються до Відділу розвитку футболу УЕФА.
— «Ліга чемпіонів за три роки!». Ви й тепер упевнені в реальності такої своєї заяви після ретельнішого знайомства з командою?
— Вважаю, що такий клуб, як «Динамо», — амбіційний, з великими традиціями — не повинен ставити перед собою нескладні завдання. Маю мрію, яку я намагаюся здійснити. Вийде чи ні — то вже інше питання. Всіляко переконуватиму в реальності ідеї наших футболістів. Окрім Ліги чемпіонів, я виграв усі можливі призи. Ми будемо створювати команду, яка здатна вирішити і це надвисоке завдання. Звичайно, є багато факторів, котрі можуть стати на заваді. Та не будемо про сумне. Пригадаємо, що раніше «Динамо» вже виходило до півфіналу. Не вистачило кроку, щоб зіграти фінальний матч. Але ми не повинні відмовлятися від досягнення задуманого. Звісно, не всім гравцям до снаги таке завдання. Ми вже говорили про ротацію, здійснюватиметься трансферна діяльність. Поступово створимо команду, яка гратиме на найвищому рівні.
Дмитро ШАПОВАЛ, керівник інформаційного відділу ФК «Динамо» (Київ).
Фото Володимира КОТЛЕНКА.