«Без міцної державної фінансової підтримки ми не матимемо жодного шансу для створення українських «гарвардів», — переконаний Іван Вакарчук.
Найкращі українські ВНЗ повинні не лише готувати професіоналів, а й розвивати науку. Щоб допомогти їм у цьому, держава надасть відповідну підтримку і статус «дослідницький» — відповідну постанову прийняв Кабінет Міністрів України.
Фінансування програм розвитку розпочнеться з 2011 року, коли криза послабне і університети матимуть ще час, щоб реалізувати можливості. Нагадаємо, статус дослідницького надається на сім років.
Уряд прийняв критерії, яким повинні відповідати навчальні заклади, щоб отримати статус дослідницького. Наприклад, за останні п’ять років у ньому мають бути захищеними не менш як 300 кандидатських і 50 докторських дисертацій, у штаті університету мають працювати щонайменше 150 професорів (докторів наук) та 500 доцентів (кандидатів наук), 500 аспірантів. В університеті має бути бібліотека з не менш як мільйоном книг, власне видавництво, не менше 10 власних наукових журналів. Його співробітники повинні публікувати щонайменше 150 статей щороку в наукових журналах високого рівня. Якщо технічний чи технологічний ВНЗ захоче отримати статус дослідницького, в нього також має бути не менше 50 патентів або ліцензій на власні винаходи.
«Статус дослідницького не пожиттєвий, — пояснює міністр Вакарчук, — через сім років після присвоєння його потрібно підтвердити за усіма параметрами».
На сьогодні його отримали вже сім університетів.