Останнім часом ми, не без здивування, спостерігаємо зростання зовнішньополітичної активності Партії регіонів на напрямах, які раніше ніяк не можна було віднести до її пріоритетів. Окрім традиційних візитів до Росії та ще, мабуть, «паломницьких» візитів Віктора Януковича на Афон, партія, що претендує на роль політичного авангарду, серйозно підсилила свою присутність у європейських політичних колах. Інформовані джерела повідомляють про неофіційні контакти регіоналів із впливовими політиками у США. І нарешті, на початку вересня делегація ПР на чолі з першим заступником лідера фракції ПР у Верховній Раді Олександром Єфремовим побувала з візитом в Ізраїлі.
Що стоїть за цими візитами: пошук голосів української діаспори на Заході, багатоходова піар-акція для внутрішнього політичного ринку або бажання змінити уявлення про ПР, нав’язане світові «помаранчевими»?
З цим запитанням ми звернулися до члена політради ПР, заступника голови партії О. Єфремова.
Кор.: Олександре Сергійовичу, що шукає керівництво ПР «у краях далеких»?
О. Є.: Партія регіонів репрезентує інтереси мільйонів громадян України. І, звичайно, одним із головних наших завдань є донесення до світової спільноти думки більшості населення України і про те, що відбувається в країні, і про шляхи розвитку нашої держави. Це процес дуже непростий: адже пропагандистська машина нинішньої влади працює не тільки на обдурення населення України, але і на дезінформацію світової громадськості. І якщо в нас за останні роки багато людей зрозуміли відмінність солодкої брехні державних мужів (і дам!) від гіркої правди життя простого народу, то політикам на Заході, які звикли відповідати за свої слова та вчинки, часто-густо просто неможливо повірити в тотальну брехливість української влади. Одначе, коли перші особи нашої держави розповідають їм про ситуацію в Україні одне, а їхні власні аналітики кажуть цілком протилежне, настає прозріння. В результаті, замість обіцяного членства в ЄС — нова «залізна завіса», замість інвестицій — «втеча» капіталу, замість збільшення транзиту товарів — створення транспортних коридорів через інші країни: хоч по дну моря, аби лишень в обхід території України.
На щастя, вже дуже багато політиків на Заході замислюються про те, якою буде наша країна через декілька місяців. І, звичайно ж, вони шукають партнерів для політичного діалогу в Україні. Саме цим пояснюється інтерес провідних держав до позиції Партії регіонів з найважливіших питань міжнародних відносин і, головне, до її програми економічного розвитку однієї з найбільших країн Європи.
Ми говоримо світові про те, що Україна — це не тільки шаровари і голодоморні хрести, це ще — космічні ракети і літаки, надсучасні технології, десятки мільйонів тонн продовольства, метал і висока хімія, кваліфіковані науково-технічні кадри і багато чого іншого, без чого не було б сучасної цивілізації.
Кор.: Тобто, ви рекламуєте Партію регіонів?
О. Є.: Ми говоримо про нашу Батьківщину, її багатонаціональний народ, її справжню історію і багатовікову культуру. Нинішня влада в 2004 році оголосила себе мірилом демократії, а всіх, з цим не згодних, — бандитами. І понесла по світу власне розуміння «демократії». А коли словесний туман розсіявся, світ з подивом побачив, що правлять сьогодні в Україні олігархічні, кумівські клани, що крадіжка державних коштів досягла жахливих масштабів, що внутрішній ринок знекровлений, а зовнішня політика держави визначається родинними зв’язками однієї людини. За якими словами світова спільнота сьогодні впізнає Україну? «Вкрали газ». «Вічна криза». «Корупція». Це страшний образ. Але ж це не є обличчям нашої країни! Це обличчя нинішньої влади!
Навколо Партії регіонів об’єдналися найбільші трудові колективи, передові наукові центри, населення економічно розвинених регіонів України. Останніми роками нас дедалі більше підтримують по всій території країни. І саме цих людей ми представляємо у світі як справжніх патріотів України, працею і потом яких вона була створена.
Кор.: Поговоримо про ваш візит до Ізраїлю. Це перший контакт такого роду?
О. Є.: В Ізраїлі проживає більше півмільйона громадян, які народилися в Україні.
Разом з нащадками тих, хто приїхав туди з території нинішньої України за останні сто років, набереться не менш як півтора мільйона людей, котрим не байдужа доля нашої країни. Це стосується і простих громадян, і керівників держави.
Ми відвідали Ізраїль на запрошення керівника правлячої коаліції парламенту цієї країни Зеєва Елькіна. Ми вели відверту розмову з лідером більшості і його колегами — з головою парламенту Ізраїлю Йосифом Рівліним, з віце-спікером Олексієм Міллером, міністром інформації і у справах діаспори Юлієм Едельштейном, з іншими провідними політиками Ізраїлю, з важливих для обох країн питань. Як спростити контакти між людьми? Потрібний безвізовий режим, такий, який Ізраїль має з ЄС, США, Росією або Сербією. Як привабити інвестиції з Ізраїлю до України? Потрібно дати гарантії бізнесменам. Як у Китаї. Як зробити Україну теплим домом для представників усіх народів, які її населяють? Державі потрібно жорстко реагувати на будь-які прояви расової і національної нетерпимості. Як у Європі. Це прості рецепти. На жаль, вони сьогоднішнім правителям України незрозумілі.
На жаль, деякі поставлені нам питання відповідей не вимагали. Внаслідок їх очевидності. Наприклад, чому посібники нацистів, яких весь світ вважає злочинцями, в Україні оголошуються національними героями? А декілька тисяч зарізаних у Львові влітку 1941 року поляків і євреїв — це і є подвиг офіцера СС, героя України Шухевича? Чому Великий Голод 30-х років в СРСР оголошується нинішніми властями України геноцидом етнічних українців? А як бути з пам’яттю про сотні тисяч загиблих страшною смертю представників інших народів, в тому числі і євреїв? Чому з Днем Перемоги ветеранів Великої Вітчизняної війни, вихідців з України, що проживають в Ізраїлі, поздоровляють всі, навіть американці, а Україна своїх справжніх Героїв забула?
Кор.: Невже все так похмуро?
О. Є.: Ви маєте рацію, в сьогоденні підстав для радості зовсім мало. Але майбутнє вселяє оптимізм.
В Ізраїлі було чимало зустрічей і з простими людьми, і з відомими ученими, і з лідерами громадських організацій. Відверто скажу, нас вразила щира зацікавленість багатьох людей у тому, щоб життя в Україні нормалізувалося, щоб країна, з якою єврейський народ пов’язує не тільки багатовікова історія, а й сьогодення, жила з упевненістю в майбутньому. Що для цього потрібне? Політика на основі здорового глузду, економіка, що зростає й розвивається на основі вітчизняних ресурсів, ідеологія на основі єдності народів України.
Кор.: Мені здається, ви зараз виклали основні тези програми Партії регіонів. Ви що, справді вірите, що в Україні можливо побудувати суспільство на цих засадах?
О. Є.: Я так скажу — на інших засадах побудувати в Україні європейське розвинене суспільство неможливо. І єдину цілісну державу не зберегти. Вся наша історія цьому приклад. Ядро державності — це завжди національна ідея. У нас за неї часто видають ідею однієї національності. Однак при цьому забувають про представників ще півтора сотень народів і народностей, які також визнають Україну своєю Батьківщиною. Тому ідея однієї національності не може бути національною ідеєю для всієї України. Ми любимо і шануємо нашу рідну Батьківщину, як то кажуть, «без підстав, без гучних слів», А ось державі, щоб її шанував та пишався нею власний народ, потрібно ще дуже багато попрацювати в інтересах цього народу. Не стануть у світі поважати таку державу, яку не поважає власний народ!
Повірте, в Єрусалимі слова Біблії про те, що Храм буде зруйнований внаслідок безпідставної ворожнечі між людьми, і буде відбудований знов, коли вони навчаться жити в братській любові, звучать як звернення не тільки до кожного з нас, а й до всіх нас разом. До того, кого ми називаємо Народ України.