У Вінниці з виставки викрали картину 13-річного художника Анатолія Гайструка, учасника багатьох міжнародних і всеукраїнських художніх виставок.
— Я шокована, — каже заступник начальника управління культури міської ради Галина Надоленко. — Скільки ми проводимо виставки, ніколи такого не було. А це ще й в дитини вкрали. Це ж травма на все життя!..
Мати юного художника пані Наталія розповіла, що після того, як Анатолію запропонували взяти участь у виставці, приуроченій до Дня Вінниці, він представив свою найкращу роботу — «Сонячне місто». Її неодноразово хотіли купити. Останній раз пропонували десять тисяч гривень. Але художник відмовлявся. Вважав картину своїм найкращим здобутком. Експозицію виставки розгорнули у сквері Козицького у центрі. Робота юного художника була поруч з картинами знаних у Вінниці майстрів пензля. «Її виставили об 11 годині 30 хвилин, — продовжує мати художника, — а о 16.35 картини не стало...». Протягом усього часу мати й син знаходилися поруч, спілкувалися з відвідувачами, фотографувалися на прохання декого з них.
— Після 16-ї ми збиралися йти додому, — уточнює пані Наталія. — Толя відлучився купити води. Я залишилася розмовляти з відвідувачами, іншими художниками. Стояла за двадцять метрів від картини. Коли побачила, що роботи почали знімати, підійшла ближче, а Толиної картини нема. Спершу у нас із сином і гадки не було, що роботу вкрали. Подумали, що її зняли і занесли у приміщення Спілки художників. Ми перепитали усіх, кого знали, зайшли у Спілку, але марно. Сподівалися, може, хтось зателефонує... Увечері занесли заяву в міліцію. Толик ішов вулицею і плакав, а в мене від цього серце країлося навпіл. Тільки згодом я зрозуміла, що хтось «полював» за картиною. Але як він міг непомітно пронести полотно немалих розмірів?..
Довідка
Робота «Сонячне місто» 90х80 сантиметрів. Написана олією у 2007 році. Анатолій Гайструк працював над нею протягом місяця. «Колорит міста на ній передано в дуже ніжних тонах, — каже художник-живописець Світлана Тілець. — Вона глибока і довершена, а ще, як кажуть, настроєва. Виконана у техніці так званої ліссіровки. Дорога робота».
— Це був єдиний злочин, який скоїли на День міста у Вінниці, — каже начальник Ленінського райвідділу міліції Віктор Сидоренко. — Хоча масові заходи зазвичай не обходяться без пограбувань, квартирних крадіжок, зґвалтувань тощо. За фактом крадіжки порушили кримінальну справу. Сподіваємося, що знайдемо роботу нашого юного художника.
 
Вінниця.