Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з питань розслідування обставин отруєння кандидата в Президенти Віктора Ющенка в 2004 році вимагає від Генеральної прокуратури України та Служби безпеки України порушити кримінальну справу за фактом фальсифікації отруєння Президента діоксином.
Про це повідомляє прес-служба комісії у вівторок.
Також комісія вимагає звільнити керівника слідчої групи Генпрокуратури з розслідування отруєння В. Ющенка Галину Климович.
У комісії заявляють, що слідча група Генпрокуратури під керівництвом Г. Климович розслідує лише одну версію, що у вересні 2004 Президента отруїли діоксином. Водночас прес-служба наголошує, що комісія має в своєму розпорядженні достатню кількість доказів, які підтверджують факт маніпуляції з експертизами зразків крові В. Ющенка.
«Представник близького оточення В. Ющенка в 2004 році Роман Зварич неодноразово в своїх інтерв’ю підтверджував, що возив зразки крові В. Ющенка до США. Водночас комісія має в своєму розпорядженні документальне підтвердження того, що дружина Президента Катерина Ющенко під час передвиборної кампанії 2004 року консультувалася й отримувала допомогу від представників спецслужб США», — наголошується в повідомленні прес-служби комісії.
У комісії також заявляють про необхідність слідчим шляхом перевірити інформацію про те, що зразки крові В. Ющенка перевозили до США, де збагачували діоксином. Після цього, за даними комісії, розділена на фракції кров доставлялася до Австрії в центральну лікарню Відня, а пізніше — ірландському професору Брауеру, який і виявив у зразках крові Президента діоксин.
Також комісія вимагає поновити на посаді звільненого начальника відділу Генпрокуратури з нагляду за слідством Ларису Чередниченко.
Як повідомлялося, Л. Чередниченко звільнили після написання рапорту на ім’я Генпрокурора О. Медведька про фальсифікації у справі про отруєння В. Ющенка.
23.09.2009
«Інтерфакс-Україна».