Посадові особи однієї з комерційних структур Лисичанська ухилялися від повернення валютної виручки від реалізації продукції на експорт. Цей факт виявили співробітники СБУ в Луганській області у взаємодії з працівниками податкових органів.

Зовнішньоекономічний контракт з іноземною фірмою на постачання сухого палива було укладено влітку минулого року. Згідно з договором, кошти за отриманий товар мали надійти на рахунок української комерційної структури. Як передбачено законодавством, виручка резидентів у іноземній валюті підлягає зарахуванню в уповноважених банках не пізніше 180 календарних днів від дати митного оформлення продукції. Однак, незважаючи на те, що українське підприємство повністю виконало свої контрактні зобов’язання, іноземний партнер не розрахувався з постачальником вчасно і в повному обсязі. В результаті утворилася заборгованість на загальну суму 187 тисяч доларів США, що за курсом НБУ становить понад 1,4 мільйона гривень.

Оперативники встановили, що замість того, щоб вживати заходів для повернення в Україну валютної виручки, посадові особи нашого підприємства направили закордонному партнерові лист-погодження, у якому попросили здійснити перерахування заборгованості на рахунок фірми у Панамі — державі з пільговим режимом оподаткування. Таким чином, кошти надійшли не в Україну, а на рахунки в офшорній зоні. З ініціативи СБУ співробітниками податкової інспекції проведено позапланову перевірку підприємства-резидента щодо дотримання вимог валютного законодавства. На підставі отриманих документів підрозділ податкової інспекції порушив кримінальну справу за фактом ухиляння від повернення виручки в іноземній валюті в особливо великих розмірах.

З початку 2009 року за сприяння СБУ та податкових органів до України повернено близько 22 мільйонів гривень в іноземній валюті, які належать промисловим підприємствам Луганської області та незаконно перебували за кордоном внаслідок порушення термінів розрахунків за зовнішньоекономічними операціями.

 

Луганськ.