Міста-боржники взимку можуть залишитися без тепла
Майже 82 відсотки котелень Луганської області готові до опалювального сезону, передає наш власний кореспондент Алла Антіпова. Але незважаючи на це, проблеми з подачею тепла все-таки можуть виникнути. 
Причина — борги за спожиті енергоносії. Так, підприємства теплопостачання області за використаний природний газ цього року розрахувалися тільки на третину. Їхня загальна заборгованість становить 307 млн. грн. Кожному з керівників міст доручено знайти додаткові можливості погашення газових боргів, у тому числі через оформлення кредитів під заставу, компенсацій з тарифної різниці тощо.
У свою чергу НАК «Нафтогаз України» уже не раз заявляла: ліміт на газ виділятиметься тільки тим територіям, які не мають боргів. Інакше навіть за повної готовності котелень, тепло-, електро- і водомереж, житлового фонду й соціальних об’єктів деякі міста не одержать енергоносії. І алчевська трагедія може повторитися, тільки тепер із більш широкою географією. Нагадаємо, загальний борг підприємств, що виробляють теплову енергію, перед ДК «Газ України» становить 2,91 млрд. грн. Найпроблемніші підприємства ТКЕ — у Дніпропетровській, Харківській, Донецькій, Луганській, Запорізькій, Одеській і Львівській областях.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.