Більш як половина молочної продукції не відповідає вимогам стандартів
Протягом липня-серпня 2009 року фахівці ДП «Укрметртестстандарт» дослідили в лабораторії понад 70 видів молочної продукції. У 44 зразках виявили консерванти, штучні барвники та рослинні домішки, не передбачені нормативною документацією.
Як з’ясували фахівці, підприємці масово використовують не передбачені рецептурою складники. У деяких зразках морозива молочні жири на 90 відсотків замінено рослинними. До такої фальсифікації вдалися рівненське ПП «Сидорчук В.І.» (виробник морозива на молочній основі «Пломбір справжній», торгова марка «Світайс»), а також донецьке ЗАТ «Геркулес» (морозиво на молочній основі «Пломбір двошаровий з ароматом полуниці та ванілі «Геркулес» і морозиво на молочній основі «Пломбір»).
Немолочні жири виявлено також у вершковому маслі. Так, продукція торгової марки «Щодня» та масло солодковершкове селянське «Прилуцьке» містили близько 30 відсотків рослинних жирів, а солодковершкове селянське масло «Дві корівки» — 25. У такий само спосіб виробники «вдосконалили» й сметану: у продукції торгової марки «Щодня» молочних жирів фахівці не виявили взагалі!
За словами начальника науково-дослідного центру випробувань продукції ДП «Укрметртестстандарт» Володимира Семеновича, виробники вдаються до фальсифікації з метою зниження собівартості продукції. Сировину використовують дешевшу, проте вироблений із неї фальсифікат реалізують за цінами справжнього молочного продукту.
— Приміром, так зване «вершкове масло» з додаванням рослинних жирів продають за ціною звичайного, яке, зрозуміло, коштує дорожче, — пояснює Володимир Семенович. — Водночас таку суміш навіть називати маслом не можна — на упаковці має бути назва «спред».
Виходить, виробники традиційно нехтують правилами маркування продуктів. У глазурованих сирках, розрекламованих біфідо- та біо-йогуртах фахівці Укрметртестстандарту не раз знаходили консерванти та штучні барвники, про які на етикетці навіть не згадувалося.
Як повідомили у прес-службі Держспоживстандарту України, за результатами перевірок столичною прокуратурою видано припис про усунення порушень законодавства щодо безпеки та якості молочної продукції.