Департамент споживчого ринку і послуг Москви під кінець року видасть двотомний підручник з похоронної справи, повідомив на прес-конференції заступник начальника департаменту Олексій Сулоєв. За його словами, така книжка буде видана в Росії вперше і стане основним посібником для працівників сфери ритуальних послуг.
На цвинтарі зі «знаковими похованнями» і могилами відомих людей організовуватимуть туристичні екскурсії. Інформація про них незабаром з’явиться на сайті Державного унітарного підприємства «Ритуал». Коментуючи цю ініціативу, чиновник зазначив, що «в усьому світі на цвинтарях, де поховані відомі люди, туристів більше, ніж родичів».
Передавати похоронні місця у приватну власність департамент не планує, повідомляє Lenta. ru. «Цвинтар — це високозатратний і дуже складно організований механізм. Утримувати його в належному стані під силу лише мегаполісу або великому суб’єкту федерації, а ніяк не приватній особі», — пояснив Сулоєв.
Тим часом уряд Москви запропонував Держдумі змінити закони, що регулюють роботу ритуальних агентств. По-перше, чиновники пропонують зробити обов’язковим ліцензування підприємств, що надають ритуальні послуги. А по-друге, вважають за необхідне запровадити кримінальну відповідальність за розголошення інформації про смерть громадян.
Нині, користуючись службовим становищем, працівники моргів і лікарень отримують від 5 до 8 тисяч рублів за надання такої інформації в похоронне агентство. За словами Сулоєва, «будь-які штрафи та адміністративна відповідальність перекриваються цими доходами».