Україна має великий експортний потенціал в електроенергетиці. Адже на території нашої країни сконцентрована ціла мережа могутніх тепло-, гідро- та атомних електростанцій. Але, на жаль, використовують цей величезний ресурс украй нераціонально. Принаймні часто не на користь держави.

 

Це підтверджується цифрами. Так, за даними Міністерства палива та енергетики України, опублікованими інформаційним агентством «Інтерфакс-Україна», наша країна в січні—серпні 2009 року скоротила експорт електроенергії порівняно з аналогічним періодом 2008 року в 2,4 разу, а саме на 3 млрд. 49,4 млн. кВт-годин — до 2 млрд. 203,2 млн. кВт-годин.

Зокрема, експорт електроенергії до Польщі в січні—серпні 2009 року практично не здійснювався у зв’язку з відмовою польських компаній купувати українську електроенергію за цінами, які встановлювалися на оптовому ринку електроенергії України. Комерційні постачання електроенергії до Польщі в поточному році здійснювалися лише з 1 по 12 червня, а потім були відновлені з 1 вересня. А об’єм постачань електроенергії до Молдови за вісім місяців становить 4,4 млн. кВт-годин, при тому, що в січні—серпні 2008 року в цю країну було поставлено 1 млрд. 943,3 млн. кВт-годин (!). Звичайно, можна послатися на світову фінансову кризу, казати, що промисловість скрізь зупиняється, споживання електроенергії знижується. Але тоді не зайвим буде нагадати, що в 2008 році Україна також скоротила експорт електроенергії на 1 млрд. 332,2 млн. кВт-годин порівняно з 2007 роком — до 7 млрд. 868,2 млн. кВт-годин. Але ж тоді ніяких кризових явищ ще майже не спостерігалося.

Така негативна ситуація має доволі глибоке коріння. На думку багатьох експертів, головна проблема криється в тому, що впродовж багатьох років весь експорт електроенергії перебував, та і тепер ще перебуває, в руках державного підприємства зовнішньоекономічної діяльності (ДПЗД) «Укрінтеренерго». А фактично за цією державною компанією стоїть могутній приватний холдинг Korlea Іnvest Holdіng AG, який і є справжнім господарем вітчизняного експортного енергетичного ринку.

А причина поступової відмови зарубіжних енергетичних компаній від української електрики досить проста, навіть банальна. Адже після того, як «Укрінтеренерго» задешево продавало вироблену на вітчизняних електростанціях електроенергію посередникам, контрольованим Korlea Іnvest Holdіng AG, зарубіжним споживачам цю саму енергію пропонували вже за цінами вище ринкових.

Отож доходи держави поступово знижувалися, а прибутки приватної компанії швидко зростали. Адже згідно з офіційним річним звітом прибуток групи компаній Korlea Іnvest Holdіng AG за підсумками 2008 року становить 32,74 мільйона євро, що в 17,6 (!) разу більше від такого самого показника 2007 року.

Неважко здогадатися, що такий стан справ у країні, яка прагне збудувати розвинену ринкову економіку, довго тривати не міг. Ще 19 березня нинішнього року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про електроенергетику» щодо врегулювання питань експорту електроенергії» (від 19.03.2009 № 1164-VІ), згідно з яким «допуск до пропускної спроможності міждержавних електричних мереж України для експорту електричної енергії надається на умовах аукціону». Тобто займатися постачанням електрики в певні країни зможуть тільки ті компанії, які запропонують найкращі умови для держави, а відповідно і для бюджету, з якого згодом фінансуються всі соціальні програми.

З часу ухвалення закону про енергоекспортні аукціони з вуст посадовців лунають лише обіцянки про їх проведення. Досить лише згадати, як ще 27 травня цього року голова Національної комісії регулювання електроенергетики Валерій Кальченко обіцяв проведення аукціонів уже в липні, до того ж на всю потужність «Бурштинського енергоострова» — на 500 мВт. А 8 червня «Укрінтеренерго» навіть збирався провести власний аукціон, який так і не відбувся.

Проте досі жодного відкритого аукціону проведено не було! Така зневага законами викликала природну занепокоєність народних обранців. Саме тому днями народний депутат України Ігор Глущенко направив до Кабінету Міністрів України та Національної комісії регулювання електроенергетики України листа з вимогою роз’яснити виборцям, чому не виконується норма закону. Адже згідно з прикінцевими положеннями Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про електроенергетику» щодо врегулювання питань експорту електроенергії» Кабінету Міністрів України було доручено протягом чотирьох місяців з дня набрання чинності документа забезпечити проведення аукціону щодо доступу до пропускної спроможності міждержавних електричних мереж України на весь її роботоспроможний фізичний обсяг, який може бути забезпечений електричною енергією для експорту.

Отже, перший відкритий аукціон з продажу електроенергії за кордон мав відбутися не пізніше 25 серпня. Але так і не відбувся. Як зазначає Ігор Глущенко, на сьогодні механізм аукціону щодо доступу до пропускної спроможності міждержавних електричних мереж України в дію не введено, та навіть нормативно-правову базу його регулювання ще не створено. Мало того, уряд, а точніше, Міністерство палива і енергетики припускає можливість проведення першого аукціону тільки в жовтні. З цього можна дійти висновку: експорт електроенергії на конкурентних засадах, всупереч закону, розпочнеться не раніше листопада.

І це ще не все. Як заявив міністр палива та енергетики України Юрій Продан, на аукціон може бути виставлено потужності тільки на рівні 100 мВт. За його словами, Мінпаливенерго вже направило свої зміни до проекту Порядку проведення аукціонів в Національну комісію регулювання електроенергетики (НКРЕ). Зокрема, ці поправки стосуються необхідності заміни держпідприємства «Укрінтеренерго» в трибічному договорі про гарантування експортних постачань, що існує між системним оператором Польщі PSE, НЕК «Укренерго» і «Укрінтеренерго», на державне підприємство «Енергоринок». При цьому Мінпаливенерго просить НКРЕ залишити до кінця поточного року за «Укрінтеренерго» ту частину потужності, яка законтрактована нею за середньостроковими договорами.

Також згідно з пропозиціями Мінпаливенерго в Порядку буде конкретно регламентовано обсяг потужності, яка щомісячно виставлятиметься на аукціон, і лише з 1 січня 2010 року, за прогнозом Мінпаливенерго, це можливо буде повний об’єм за західним перерізом — 550 мВт.

Але, як зазначив Ігор Глущенко, це є порушенням законодавства, адже в законі йдеться про «проведення аукціону щодо доступу до пропускної спроможності міждержавних електричних мереж України на весь її роботоспроможний фізичний обсяг, який може бути забезпечений електричною енергією для експорту».

В умовах постійного відтермінування проведення конкурентних аукціонів щодо доступу до експортних енергопотужностей залишається ситуація, коли на енергетичному ринку України працює, на думку Ігоря Глущенка, неефективний експортер електричної енергії. Висновок щодо неефективності діяльності «Укрінтеренерго» народний депутат робить з огляду на те, що з листопада минулого року на західному напрямку зберігається тенденція постійного зниження обсягів експортованої електричної енергії, і в серпні поточного року було експортовано майже в 4 рази менше електроенергії, ніж за аналогічний період минулого року. Не кажучи вже по те, що ДП «Енергоринок» надає «Укрінтеренерго» ексклюзивні умови з розрахунків. Адже «Укрінтеренерго» — єдиний постачальник, що закуповує електроенергію на оптовому ринку з відстрочкою оплати. До речі, саме тому «Укрінтеренерго» є постійним боржником ДП «Енергоринок».

З’ясовується, що директор ДПЗД «Укрінтеренерго» Валентин Бондаренко звернувся з письмовим проханням до голови ради оптового ринку України електричної енергії України Семена Поташника про надання авансового платежу в розмірі 5,4 млн. грн. Офіційно ці гроші потрібні на проведення капітального ремонту Калуської ТЕЦ. Як і слід було чекати, гроші «Укрінтеренерго» отримало. Правда, поки що 2,7 млн. грн., але решта коштів потраплять на рахунки «Укрінтеренерго» вже в жовтні.

Така пропозиція є доволі дивною. Адже «Укрінтеренерго» постійно отримує за продану за кордон електроенергію валюту. А курс долара нині доволі високий, і прибутків з продажу валютної виручки на внутрішньому ринку компанія отримує достатньо.

Але за таких умов важко зрозуміти намагання уряду, а точніше, Мінпаливенерго, затягнути початок проведення аукціонів та зберегти особливий статус «Укрінтеренерго» як єдиного експортера електричної енергії. Ця позиція не захищає державних інтересів.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).