У місті над Південним Бугом замість рад створили адміністрації

 

Місту більше потрібні виконавчі органи влади, ніж самоврядні, переконані депутати Вінницької міськради. Саме це стало головним аргументом у прийнятті рішення на сесії міськради про створення у кожному з трьох районів міста адміністрацій замість нині діючих рад.

— Усі три районні ради — Ленінська, Староміська та Замостянська — діятимуть до наступних виборів до місцевих рад, — пояснили у міськраді. — Після чого вони офіційно припинять своє існування. Виборів депутатів до районних рад у місті більше не буде.

Відповідь на запитання, який з органів працюватиме ефективніше — ради чи адміністрації, у Вінниці шукають уже давно. Як пояснив один із депутатів міськради, багато залежить від того, хто керує містом. «Коли міським головою був Дмитро Дворкіс, — продовжує співрозмовник, — депутати теж прийняли рішення про ліквідацію районних рад на території міста. От тільки не пригадую, чи то рішенням суду поновили їх діяльність, чи сталося це після того, як Дворкіс пішов з посади. Потім ситуація повторилася ще раз. Ось тепер уже більше двох років триває тяжба між міською владою і районними радами. Знаю, що ради зверталися з позовом до суду. Нібито позов було задоволено. Однак на цьому етапі є рішення сесії міськради про створення адміністрацій замість рад, тому ним поки що і керуються».

Співрозмовник не вбачає великих відмінностей у роботі рад і адміністрацій. «Все одно поле діяльності у них буде одне й те саме, функції залишаться такі ж, — додає депутат міськради. — Єдине, що зміниться,  — форма підпорядкування. Створені адміністрації стануть виконавчими органами міськради. Ними буде простіше керувати. Це очевидно. Голів адміністрацій призначатиме і звільнятиме міський голова. Тобто вони будуть у його безпосередньому підпорядкуванні. Чи стане від цього ефективнішою робота, покаже час». Більшість депутатів міськради висловилися за зміну структури керівництва районами міста. «Таке рішення є правильним, — вважає депутат міськради Олександр Парвадов. — Але під час формування адміністрацій необхідно дуже ретельно підійти до підбору кадрів, які працюватимуть у новостворених адміністраціях. Вони можуть або скомпрометувати нову справу, або, навпаки, зробити її дієвішою. Важливо, щоб чиновники адміністрацій спілкувалися з людьми не тільки під час проведення офіційних прийомів у визначені дні. Щоб професійно розв’язували проблеми городян. Улітку цього року я зіткнувся з фактом упередженого ставлення до людей у Замостянській районній раді. З цього прикладу роблю висновок, що у складі нині діючих райвиконкомів районних рад у Вінниці є ті, хто не здатний працювати у складі районних адміністрацій, бо вони вже скомпрометували себе».

У міськраді стверджують, що перед прийняттям рішення уважно вислухали думку керівників самих рад. Щоправда, ті не згодні з такою реорганізацією. Голова однієї з райрад висловився за подання позову до суду на рішення міськради. За його словами, такий підхід у вирішенні питання суперечить чинному законодавству, зокрема, Закону «Про місцеве самоврядування». До того ж керівники рад нагадують, що у минулому році прийнято рішення суду про незаконність дій міськради щодо ліквідації районних рад. Тим часом у місті вже почали формувати районні адміністрації. «До наступних виборів вони працюватимуть разом із діючими виконкомами районних рад, — наголошують у міськраді. — Керуватимуть новоствореними адміністраціями нові люди».

 

Вінниця.

КОМЕНТАР

 

Володимир Гройсман (на знімку), вінницький міський голова:

— Реорганізація у керівництві районами міста — це продовження реформ, які ми розпочали у Вінниці у 2006 році, тобто після обрання нового складу міськради. Мета таких змін — створити максимально ефективну систему влади, яка могла б так само ефективно виконувати покладені на неї функції. Районні адміністрації будуть, так би мовити, вмонтовані в загальну систему управління містом. Це дасть можливість тісніше взаємодіяти всім діючим органам влади на території Вінниці. Відповідно співпраця буде набагато кращою і продуктивнішою, ніж нині. Зрештою, якщо більшість депутатів, котрі підтримали це рішення, вбачають у ньому позитив, це теж не можна не брати до уваги. Я не перестаю повторювати одну й ту саму фразу, яка, сподіваюся, дійшла до кожного вінничанина: всі зміни, що відбуваються у Вінниці, спрямовані на досягнення однієї мети — зробити місто над Південним Бугом європейським містом. Закликаю кожного небайдужого вінничанина підтримати в цьому дії влади.