Майже 400 мільйонів гривень обігових коштів щороку можуть втрачати сільгоспвиробники Тернопільщини, якщо буде прийнято законопроект № 4309а «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (щодо вдосконалення окремих положень)». І це при тому, що вони щороку сплачують понад 300 мільйонів податків, орендну плату, беруть участь у вирішенні соціальних питань населених пунктів.

Найбільше постраждає тваринницька галузь, оскільки вона значно капіталомісткіша, ніж рослинницька. Це призведе до значного скорочення робочих місць на селі. Через закриття російського ринку для української молочної продукції, падіння закупівельних цін на молоко і м’ясо, високі кредити господарства і так скорочують обсяги виробництва продукції тваринництва.

«У результаті таких непродуманих дій можуть звестися нанівець плани України щодо збільшення експорту аграрної продукції та завоювання світових аграрних ринків. Під загрозою може опинитися і продовольча безпека держави», — зазначається у зверненні Ради об’єднання сільськогосподарських підприємств Тернопільщини на адресу Президента України, Голови Верховної Ради та Прем’єр-міністра. Як альтернативу, тернопільські аграрії пропонують розглянути пропозицію Аграрного союзу України щодо введення на законодавчому рівні з 2017 року єдиного сільгоспподатку, який стягуватиметься з одного гектара землі з урахуванням природно-кліматичних зон.