Інститут Уповноваженого Верховної Ради з прав людини був створений з волі українського народу і працює тільки для нього. На цьому наголосила Омбудсман України Ніна Карпачова (на знімку)  під час зустрічі з делегацією Європейської асоціації колишніх членів Європарламенту.
«Інститут Омбудсмана відбувся. Він є на сьогодні активним чинником просування європейських демократичних цінностей і відстоювання прав і свобод людини», — сказала Н. Карпачова.
Під час зустрічі вона інформувала гостей про головні напрямки своєї діяльності. Зокрема, про захист прав дітей, інвалідів, осіб, позбавлених волі, біженців, наших співвітчизників за кордоном. Крім того, Уповноважена Верховної Ради з прав людини розповіла про те, що намагається боротися з транснаціональною работоргівлею, захищати права громадян на охорону здоров’я, соціальні, економічні, політичні і культурні, цивільні й особисті, а також права шахтарів. «Ми сьогодні опинилися в ситуації, коли Омбудсман має займатися і проблемою всесвітнього тероризму. Зокрема, морського. Тому захист прав наших моряків, які потрапляють у полон до піратів, також є прерогативою Омбудсмана України», — додала Ніна Карпачова.
Вона відзначила, що за 11 років існування цієї організації по допомогу Омбудсмана зверталися більше одного мільйона наших співвітчизників, іноземців, осіб без громадянства і навіть біженців. Н. Карпачова водночас підкреслила, що Омбудсман України не має права законодавчих ініціатив, а тому намагається через тісне співробітництво з парламентаріями, через їхні права, вирішувати певні проблеми. «Омбудсман має право безперешкодного прийому Президентом, Прем’єром, Головою Верховної Ради, Генеральним прокурором і всіма посадовими особами. На жаль, на це право не завжди адекватно реагують деякі наші посадові особи», — відзначила Н. Карпачова і зізналася, що інколи їй доводиться довго очікувати, перш ніж вирішити якусь проблему.