Голова Рівненської ОДА Віктор Матчук — єдиний з регіональних представників України був запрошений і брав участь у міжнародній конференції Єврорегіону «Балтика», що відбулася цими днями в польському місті Рин. У конференції «Навколо Балтики — європейські ініціативи» взяли участь представники Угорщини, Словаччини, Швеції, Данії, Литви, України та Польщі. Підсумковий документ, підписаний після цієї конференції, стосується багато в чому Рівненської області, а саме — у плані «Східного партнерства». Віктор Матчук (на знімку) поділився враженнями від цього форуму:
— Поїздка була для нас важливою, оскільки це перший етап, коли співпраця між Україною і Європою здійснюється у рамках нової програми «Східного партнерства». І я хотів би, щоб наш голос, голос України, був почутий у Євросоюзі стосовно того, яким бачиться це східне партнерство звідси, з України.
Загалом позитивно оцінюючи його, ми, водночас, говорили про те, що воно не може стати альтернативою членства України в Євросоюзі, а може розглядатися лише як крок до цього членства. При цьому ми наполягали на тому, щоб Україна мала особливий статус (а «Східне партнерство» дозволяє це), а також уклала угоди, в яких були б визначені конкретні кроки із вступу до Євросоюзу та чіткі терміни виконання зобов’язань обома сторонами — Україною і Євросоюзом. Вважаємо, що за такої умови «Східне партнерство» відіграє велику позитивну роль. У будь-якому іншому випадку «Східне партнерство» не виправдає тих сподівань, які на нього покладають і Європа, і ті країни, які не є членами Євросоюзу, але увійшли в програму «Східного партнерства» (крім України, це Молдова, Білорусь, Азербайджан, Грузія, Вірменія. — Авт.).
— Які перспективи для Рівненської області відкриває підписане комюніке?
— Комюніке, яке підписали я і маршалок Вармінсько-Мазурського воєводства — президент Єврорегіону «Балтика» Яцек Протас, справді стосується Рівненської області. Ним передбачено, що представники Рівненщини можуть у більшому обсязі брати участь у роботі Єврорегіону «Балтика» (як партнери проектів), а також у ширшому плані стати спостерігачами робіт Комітету Регіонів. Це означає, що завдяки нашій плідній співпраці з Вармінсько-Мазурським воєводством ми визнані надійними партнерами, а завдяки цьому комюніке ми фактично визнані ще й партнерами Єврорегіону «Балтика», що передбачає великі перспективи. Стосовно можливості стати широкими спостерігачами робіт Комітету Регіонів, то це ще одна можливість висловити свою думку і бути впевненими, що вона буде почута у Європі.
До речі, це комюніке стає підставою для того, щоб при плануванні подальшої роботи і при визначенні бюджету для Єврорегіону «Балтика» передбачити фінансування тих програм, в яких буде задіяна і Рівненська область.
— Скажіть, будь ласка, які програми у рамках такого партнерства уже реалізуються на Рівненщині та які — в перспективі?
— Ті, що стосується роботи Рівненщини з програмами Євросоюзу, всі вони виконуються. Скажімо, Рівненщина спільно з європейськими партнерами бере участь у проекті використання системи географічної інформації. На думку європейців, це справді партнерський проект, оскільки не тільки ми запозичуємо щось корисне в них, а й вони використовують напрацювання рівненських науковців з Університету водного господарства і природокористування. Хочеться згадати і про проект «Барви України», який відбувся цьогоріч в Ольштині (Польща), де була гідно представлена етнокультура українського Полісся. Ми хотіли б логічного продовження вже започаткованого проекту сталого розвитку сільських територій, який дуже актуальний для Рівненщини з 51 відсотком сільського населення. Тут є чому повчитися у європейців. Тож сільські голови, представники територіальних громад, органів виконавчої влади вивчали такий досвід у Польщі та Данії.
Що стосується нових проектів, то на підході завершення програми із входження Рівненської області до європейської спільноти регіонів із збереження кулінарної спадщини. Це дасть змогу зробити Рівненщину туристично привабливішою, оскільки область потрапляє у каталоги європейських туристичних кампаній. У них будуть вказані ресторани, які пропонуватимуть туристам меню із стравами місцевої кулінарної спадщини.
Ми також хочемо, щоб деякі природоохоронні заходи, заходи, спрямовані на підтримку екології, також втілювалися із залученням коштів Євросоюзу.
Записала Олександра ЮРКОВА.
Рівне.