«Під час фінансової кризи Національний банк не впорався ані зі своєю основною конституційною функцією — забезпеченням стабільності грошової одиниці, ані з забезпеченням стабільності банківської системи в цілому, а це створило загрозу національній економічній безпеці й суверенітету України», — такі висновки парламентської тимчасової слідчої комісії комісії з перевірки Національного банку озвучив депутат від «Народної самооборони» Сергій Харовський, повідомляє прес-служба «Народної самооборони».

На думку депутата, передумовою ситуації, що склалася, стала абсолютна безконтрольність НБУ. С. Харовський відзначив, що, вільно трактуючи поняття «незалежності Національного банку», чиновники створили безліч перешкод на шляху отримання інформації про оперативну діяльність НБУ, який одноосібно встановлює «правила гри» в банківській сфері.

«У результаті нам відомі тільки наслідки ухвалених рішень, і ці наслідки на сьогоднішній день негативні. Прорахунки, політичні домовленості, непрофесіоналізм, розкрадання — усе це приховано «дияволом» під назвою «банківська таємниця», — сказав народний обранець.

Член слідчої комісії пояснив, що нею виявлені механізми ухвалення рішень, які сприяли зловживанням з боку чиновників і з боку комерційних банків: «Перш за все — це резонансна постанова НБУ №319 (жовтень 2008 року), на підставі якої видано більше 60 мільярдів гривень кредитів рефінансування, кардинально змінено правила поведінки суб’єктів грошово-кредитних відносин, змінені правила рефінансування, правила повернення депозитів, порушені основоположні принципи цивільного права щодо свободи договору».

С. Харовський нагадав, що під питанням залишається і законність виданих НБУ 170 мільярдів гривень, розданих під виглядом рефінансування. «Вважаю, що доки НБУ, ховаючись за банківську таємницю, матиме монополію на інформацію про параметри валютного ринку, не допускаючи до її вивчення і аналізу інші причетні органи, стільки ж існуватимуть передумови для різного роду махінацій», — резюмував депутат.