Вечірнє засідання 22 вересня

Партія регіонів продовжувала наполягати на тому, щоб голосування за законопроекти про збільшення державних соціальних стандартів відбувалося у звичайному режимі, картками, а не поіменним голосуванням підняттям рук. На вимогу двох фракцій — Партії регіонів і КПУ — головуючий оголосив перерву для проведення засідання погоджувальної ради. Однак на ній жодна з пропозицій не була підтримана і компромісу досягнуто не було, тож Голова Верховної Ради Володимир Литвин поставив усі пропозиції на голосування у сесійній залі.
За першу пропозицію регіоналів щодо скасування прийнятої на ранковому засіданні постанови «Про зміну способу голосування щодо законопроектів, які стосуються підвищення розмірів державних соціальних стандартів» віддали голоси лише 207 депутатів. Наступна пропозиція — відкласти прийняття рішення щодо законопроектів про підвищення соціальних стандартів на четвер, 24 вересня, — набрала всього 19 голосів.
Після цього представники фракції Партії регіонів знову взяли в облогу президію і трибуну для виступів. Керівник фракції Партії регіонів Віктор Янукович, котрий негайно повернувся до Києва із відрядження, закликав усіх народних депутатів проголосувати за всі законопроекти сьогодні звичайним способом, тобто картками. «Це питання ви вимушені будете приймати. Вас народ заставить», — заявив лідер опозиції. Керівник фракції БЮТ Іван Кириленко підтримував, що треба провести голосування за законопроекти про підвищення соціальних стандартів, однак ще зранку бютівці заявили, що вони не голосуватимуть за законопроекти про зростання прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати та пенсії. Лідер фракції «НУ—НС» Микола Мартиненко стверджував, що парламент не може працювати «під диктовку однієї фракції», тож треба ставити питання на голосування у той спосіб, який було визначено зранку. Адам Мартинюк (КПУ) зауважив, що у всіх виступах із парламентської трибуни пролунало, що так далі жити не можна, і соціальні стандарти треба змінювати, і щоб знайти оптимальне рішення, треба проголосувати хоча б за один із запропонованих законопроектів у першому читанні.
Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України регіонал Олександр Єфремов стверджував, що питання про соціальні стандарти зумисно було винесено на голосування саме зараз, оскільки багато депутатів відсутні у сесійній залі: «Депутатів протягом трьох годин, які перебувають у відрядженнях або у лікарні, привезти неможливо, а йдеться про кожен голос у цьому залі, то це завідомо поставити на провальне голосування».
За наполяганням депутатів-регіоналів В. Литвин знову поставив на голосування питання про повернення до розгляду першої і другої пропозиції. Однак голосування не були результативні — відповідно 213 і 18 «за». Депутати-регіонали стали виривати мікрофон у головуючого, і В. Литвин закрив пленарне засідання, перед цим звернувшись до парламентаріїв: «Люди добрі, схаменіться! Що буде з країною в результаті, якщо підете на поводу у них!»