Сьогодні під час засідання погоджувальної ради в парламенті заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко запропонував Партії регіонів зупинити абсурдну дискусію стосовно готовності чи неготовності народних депутатів їхньої фракції до принципових голосувань, зокрема, щодо соціальних стандартів.
М. Томенко наголосив, що, по-перше, процедура особистого голосування була ухвалена на погоджувальній раді ще в понеділок. По-друге, за наполяганням керівництва фракції Партії регіонів це голосування було перенесено на 16.00. «Натомість ввечері головним аргументом за відмову голосувати особисто було те, що багато народних депутатів захворіли або у відряджені», — зазначив він.
«Більше того, останнім часом склалася абсурдна практика, коли народні депутати, здебільшого кандидати в президенти, під час роботи Верховної Ради здійснюють свої передвиборні поїздки, які представлені як робоча поїздка конкретного політика. Не може бути робочої поїздки народного депутата з метою агітації за себе під час пленарного тижня. Робоче перебування його визначено законом, і він повинен працювати у парламенті», — наголосив М. Томенко.
«Якщо у вас велика кількість людей потенційно хворих, то вони можуть написати заяву, і наступні по списку стануть народними депутатами. Якщо є велика кількість керівників підприємств і установ, які більшість часу проводять на виробництві, вони так само можуть написати заяву і звільнити посаду», — запропонував він представникам фракції Партії регіонів, наголосивши, що парламент повинен працювати щоденно і не може бути заручником великої кількості прогульників.
М. Томенко наголосив, що «народні депутати не худоба, яку треба звозити з України чи з-за кордону на засідання, коли приймаються якісь рішення. Народний депутат зобов’язаний щоденно працювати у Верховні Раді України».
«Вчора прозвучала пропозиція дозволити голосувати за письмовими заявами або їхати до депутатів з урнами. Давайте створимо закордонну лічильну комісію і з урнами поїдемо за кордон до депутатів, які там відпочивають, щоб вони змогли кинути бюлетені», — пожартував М. Томенко.
Заступник Голови Верховної Ради також нагадав, що народний депутат може перебувати у відряджені лише виключно за рішенням Голови Верховної Ради для участі в міжнародних офіційних заходах. Він також зауважив, що відповідні заходи зараз відбуваються вкрай рідко і зазвичай йдеться про не більше як 10 народних депутатів, котрі перебувають за кордоном від імені парламенту. А решта партійних поїздок не мають жодного відношення до відрядження, і є банальними прогулами, з точки зору трудового законодавства.
Водночас М. Томенко ще раз нагадав, що вчора станом на 11.00 за результатами письмової реєстрації в сесійній залі були відсутні 65 народних депутатів із фракції Партії регіонів, у тому числі її лідер Віктор Янукович, та більшість народних депутатів, які претендують на посаду глави держави.
Прес-служба Верховної Ради України.