Засідання 23 вересня

Роботу Верховної Ради знову заблоковано. Цього разу каменем спотикання став спосіб голосування за соціальні законопроекти.
Фракція Партії регіонів наполягає на голосуванні картками, хоча перед цим було ухвалено рішення щодо голосування шляхом підняття рук.
Щоб знайти компроміс, Голова Верховної Ради Володимир Литвин скликав засідання погоджувальної ради. Туди ж запросили парламентських журналістів.
Як зазначив Олександр Єфремов (фракція Партії регіонів), це вдруге в парламенті намагаються змінити спосіб голосування. Перший раз його було змінено під час обрання Прем’єр-міністра. 
 «Тепер ми бачимо, до чого це призвело», — наголосив він. Крім того, парламентарій вважає, що зміна способу голосування призведе до того, що не буде висловлена точка зору їхніх виборців. Депутат відкинув будь-які звинувачення у популізмі, наголосивши, що ухвалення нових соціальних стандартів — це «не популізм, а їхній обов’язок». Свою позицію регіонали пояснили ще й тим, що деякі народні обранці перебувають на лікарняному та у відрядженнях, тож вони побоюються, що не вистачить голосів для позитивного голосування. Олександр Єфремов повідомив, що вони будуть готові проголосувати за ці законопроекти в четвер.
Позиція регіоналів була неоднозначно сприйнята іншими учасниками погоджувальної ради.
«Яка незаконна вимога, коли депутат не хоче голосувати за себе?» — поцікавився Володимир Литвин. На переконання глави парламенту, потрібно рахуватися і з іншими народними обранцями, а не чекати, поки звезуть усіх депутатів, які під час пленарного тижня мають бути в сесійній залі, а не агітувати в округах.
А за словами Івана Кириленка (фракція БЮТ), у вівторок був 241 голос для голосування руками. «Чому на голосування не пішла найбільша парламентська фракція», — запитав він і відповів: «... бо боїться, що це боляче вдарить по великому бізнесу, представники якого входять до фракції Партії регіонів». І констатував: «Їх цікавить процес, а не результат». Депутат не розуміє, чому найвищий законодавчий орган вже протягом чотирьох місяців не реагує на гучні заяви з боку наших сусідів, у тому числі й Росії. Він переконаний, що протиправно «отак маніпулювати Верховною Радою» і що потрібно йти до сесійної зали й працювати.
«Нунсівець» Олександр Третьяков бачить два виходи із ситуації, що склалася. Або підкоритися рішенню парламенту, або змінити його. На думку парламентарія, нині потрібно зосередитися на проекті державного бюджету на 2010 рік. Він висловив упевненість, що через три місяці в бюджеті все буде враховано.
Наразі Голова Верховної Ради переконаний: йдеться не про підвищення соціальних стандартів, а про руйнацію парламенту. Крім того, Володимир Литвин закликав Олександра Єфремова припинити беззаконня, яке чинять представники фракції Партії регіонів, руйнуючи державне майно та висловлюючи погрози фізичної розправи на адресу глави парламенту (цей факт мав місце у вівторок. — Авт.).
Насамкінець Володимир Литвин запропонував розблокувати роботу парламенту і, поки триває засідання уряду, розглянути інші питання порядку денного. А на 12-ту годину запросити до Верховної Ради представників уряду заслухати представлення бюджету і зіставити їх бачення з пропозиціями парламентаріїв. Можливо, тоді потреба в соціальних законопроектах взагалі б відпала.
Однак така пропозиція Голови Верховної Ради не була підтримана. Без відповіді залишилося і прохання Володимира Литвина дати йому можливість, не відкриваючи сесію, поінформувати народних депутатів про результати погоджувальної ради.