Будинок уряду і Міністерство охорони здоров’я вчора одночасно пікетували люди у білих халатах. З гаслами «Пенсіонерам — доступні ліки», «Один мільярд народних гривень = корупційний «збір» Держлікінспекції», «Зачинена аптека + безробітний фармацевт = хворі українці» простояли до обіду. Аптекарі зі Львова, Харкова, Дніпропетровська, Луганська, Миколаєва та Одеси приїхали до столиці з єдиною вимогою — «очистити керівництво фармацевтичної галузі України від корупціонерів та шахраїв, які ганьблять галузь та дискредитують професію».

 

Посадити на антикорупційну дієту фармацевти вирішили керівників Держлікінспекції та Департаменту регуляторної політики у сфері обігу лікарських засобів. До них, кажуть, набігло багато претензій. Їх виклали у зверненні до Прем’єр-міністра.

— Держлікінспекція об’єднала в собі багато необ’єднуваного: сама і контролює, і дозволи видає, — каже член оргкомітету із захисту фармацевтичної промисловості України Наталя Шумейко. — Як результат: аптеки закриваються, ліцензії відбирають з дріб’язкових причин, ціни на ліки зростають.

За підрахунками комітету, на сьогодні свою роботу припинили чотири тисячі аптек, близько двадцяти п’яти тисяч провізорів і фармацевтів залишилися на вулиці.

— Нам просто не дають існувати — перекривають кисень. У мене з компаньйоном 4 аптеки, де працює 9 людей. Зараз я вимушений половину звільнити, бо не маю чим людям заплатити, — бідкається учасник мітингу Володимир Цепа.

Аптеки підвищують ціни через чиновницькі побори, кажуть мітингувальники. За їхніми словами, офіційні та неофіційні платежі на вимогу Держлікінспекції та згадуваного департаменту у структурі собівартості ліків становлять більш як 10%.

— Ми хочемо зберегти стару добру аптеку, де працюють спеціалісти, які виготовляють ліки. Натомість нас заганяють у такі умови, що ми маємо працювати як комерсанти, «рубити» гроші з наших споживачів, — розповідає керівник маркетингової служби обласного підприємства «Фармація» Дніпропетровської області Наталя Нілушкова.

 

 

Коментар

Президент Асоціації фармацевтичних виробників України Петро Багрій не брав участі у вчорашньому мітингу-протесті під стінами Кабінету міністрів. Побачене він прокоментував «Голосу України» у такий спосіб:

— Я запитував учасників цієї акції — ви фармацевти? У відповідь почув: ми — професіонали, і нам, мовляв, однаково, за кого стояти... Наша асоціація проти подібного роду вуличних шоу. Професіонали повинні розмовляти мовою документів і аргументів.

Ми вважаємо, що подібні акції — не метод вирішення проблем. Дійсно, у галузі нагромадилося чимало спірних питань. Але ми перебуваємо в конструктивному діалозі й з Державною інспекцією по контролю якості лікарських препаратів, і з МОЗ, і з урядом. За столом переговорів, а не на вулиці ми сподіваємося вирішити всі питання.