Днями у Полтаві на щоглах біля пам’ятника Котляревському врочисто підняли два прапори — державний і стяг обласного центру. А між ними встановили ще й банер із більш ніж промовистим написом: «Люби Україну або забирайся геть! Настав час визначитися».

Зробили це небайдужі мешканці міста, насамперед свободівці, за ініціативи та сприяння братів Бубликів — народного депутата Юрія та голови Ковалівської сільради Олександра.

Ідея, за словами народного депутата, народилася після того, як він побачив синьо-жовті прапори та патріотичні гасла у віддалених селах Полтавщини й водночас був неприємно здивований пусткою на щоглах біля знакового для нашої держави пам’ятника. Нагадаємо, що постамент і погруддя зачинателя нової української літератури Івана Котляревського на його малій батьківщині відкрили ще 1903 року. Та велелюдна подія перетворилася на потужну акцію національно-визвольного руху, яка неабияк налякала царя та інших «хазяїв» Російської імперії. Пам’ятаючи про це, брати Бублики разом із однодумцями очистили щогли від іржі, пофарбували їх і по-своєму «дописали» класика, котрий спостерігав за тим зі свого вічного п’єдесталу. Кажуть, Іван Петрович був не проти таких новацій. Адже сам писав у «Енеїді», що всіх, хто не має в серці любові «к Отчизні», він міг «послати» ще й далі...

Полтава.

Новації біля пам’ятника Котляревському в Полтаві.

 

Фото автора.