Близько 100 тисяч ветеранів та інвалідів Другої світової війни поліпшили здоров’я і відпочили в алуштинському санаторії «Ветеран», якому виповнюється 28 років. Рівно 25 з них незмінно очолює оздоровницю директор, кандидат медичних наук Микола Федоров (на знімку), за час роботи якого ефективно проліковано майже 85000 ветеранів, із яких 28000 інвалідів війни. Вони залишили у книзі побажань лише за останній рік майже 500 вдячних відгуків і висловили прагнення потрапити в цю «кузню здоров’я» знову.
Сьогодні «Ветеран» — єдиний зручний комплекс з комфортними палатами, масажними кімнатами, кабінетами лікарів, ванним відділенням, вся лікувальна база якого скерована на вигоєння органів дихання. Здагоджений колектив професіоналів упродовж десятиліть набув неоціненного досвіду плекання здоров’я ветеранів. Для їх комфортності спальний корпус з’єднано з головним заквітчаною скляною галереєю, працюють ліфти, зали розваг і культурних заходів, відеосалон з великим плазменним телевізором, більярд, велетенські шахи і шашки, багата бібліотека.
Хоча бюджет санаторію на 300 місць небагатий, Микола Федоров зумів оснастити оздоровницю сучасним діагностичним і лікувальним устаткуванням, впровадити у практику передові методи одужання літніх людей. Попри економічні труднощі оздоровниця розвивається, поліпшується матеріально-технічне оснащення, впроваджуються нові методики оздоровлення. Не випадково санаторій одержав у Міністерстві охорони здоров’я ліцензію на широку медичну практику, успішно підтвердив першу ступінь акредитації.
День тут починається з лікувальної гімнастики. Крім теренкурів стежками парку, де фітонциди духмяних порід дерев і свіже гірське повітря мають лікувальні властивості, застосовують найширший спектр інших методів лікування. До послуг інвалідів відкрили нові кабінети: спелеотерапії, рентгендіагностики, функціональної діагностики, спеціалізоване відділення медико-соціальної реабілітації інвалідів. Є своя клініка, біохімічна лабораторія. Кожного відпочивальника закріплено за своїм лікарем-терапевтом і профільними фахівцями: хірургом, невропатологом, психотерапевтом, ендокринологом, урологом, лором, окулістом.
Попри кризу тут вміють постійно поліпшувати умови відпочинку й лікування, зміцнювати потенціал санаторію. Недавно капітально відремонтували інгаляторій, ефективні лікувальні сеанси з аероіонами солі запровадили в спелеокамері, фітотерапію з застосуванням всіляких лікарських трав і масел, різні методи лікувальних масажів, дихальної гімнастики й фізкультури. Використовують п’ять типів ванн, різні лікувальні душі, бо мають власну енергозберігаючу котельню. Це дало змогу значно підвищити якість послуг, поліпшило роботу їдальні й пральні, гарантувало цілодобову подачу гарячої води в палати, поліпшило лікувальний процес ванних процедур. Нині ремонтують старі тепломережі, на що теж виділило гроші Міністерство праці й соцполітики.
Цитаделлю здоров’я санаторій став значною мірою завдяки настійним щоденним протягом чверті віку клопотанням про «Ветерана», пацієнтів і персонал його керівника, відзначають провідні співробітники — заслужений лікар України Олексій Лимонов та завідувач терапевтичного відділення Олександр Собянін. Кажуть: бути на передньому фронті боротьби за самопочуття ветеранів постійно надихає приклад самовідданості й відповідальності у цій благородній справі Миколи Федорова, який почав саме працювати тут спочатку ще студентом-аспірантом, потім — лікарем-терапевтом (від створення й становлення санаторію), потім науковцем-практиком, і стиль роботи не змінює.
Микола Сергійович відзначає, що кошти на турботу про ветеранів уряд і профільне міністерство виділяють постійно, за що їм велика подяка. Це дало можливість нещодавно відкрити кабінет баротерапії для лікування кінцівок й судин, кабінет лазеротерапії, ехокардіографії, відділення медико-соціальної реабілітації інвалідів на 50 ліжок, придбати нову машину «швидкої допомоги», автобус, бігову доріжку для відділення реабілітації та інші тренажери.
Щоб успішніше розвиватися, з початку року самотужки заробили понад 
2 мільйони гривень, оплативши державі 200 тисяч гривень різних податків.
Нині встановлюють склопакети для кращого теплозбереження, капітально ремонтують всі старі водні й тепломережі, продовжують плекати затишок й зміцнювати лікувальну базу, аби створити літнім людям оберіг щастя в цій чудовій місцині, куди ветерани приїздять звідусіль, часом з бідування, «щоб цей острівець здоров’я здався їм раєм, де їх чудово годують, дбайливо лікують, роблять масажі, купають у морі, привозять артистів, піклуються як про найрідніших».
Від імені пацієнтів оздоровниці голова Боярської міської організації інвалідів війни та Збройних Сил Київської області, кавалер ордена Богдана Хмельницького та багатьох інших нагород Володимир Нурищенко зауважив:
— Вісім разів мені пощастило тут бувати, й жодного разу не відчув ні на мить найменшого розчарування. Красиво, чисто, обслуговуючий персонал на чолі з директором чемний, знаючий. В медкабінетах та процедурних, їдальні, де добре годують, всі доброзичливі, дуже уважні. Поважають, люблять і справді шанують ветеранів, інвалідів війни. Ця животворна оздоровниця допомагає набратися сил, здоров’я, свіжого повітря, відчути подих моря. Ми тут лікуємося чудово, омолоджуємо душі. Щороку відзначаємо значні поліпшення: нині замінили в номерах всю сантехніку, поставили нові умивальники, душі, холодильники, телевізори. Це увага з боку адміністрації й насамперед директора санаторію Миколи Федорова.
Тут ми відчуваємо себе потрібними державі й небайдужими до її долі і справ. Я вже дев’ятий рік очолюю ветеранську організацію, і праця для людей та разом з людьми надає мені наснаги. У нас дуже багато вже лежачих «останніх з могікан», є лікарські, спонсорські групи, які допомагають їм ліками, доглядом й всілякою турботою. Тут відчуваю таке саме ставлення й до себе. Ми ще тримаємося й потримаємося завдяки саме таким закладам державної опіки, як «Ветеран».
Крим.
Фото автора.