Про це на вчорашній прес-конференції заявив голова правління АК «Київенерго» Едуард Соколовський. Та водночас відрапортував: очолюване ним підприємство до зими підготувалося на всі сто. Утім, задніх, мовляв, пасуть ЖЕКи із столичною владою. На думку пана Соколовського, перешкодою на початку опалювального сезону можуть стати борги за використаний ще минулого року газ та незадовільний стан житлового фонду.

 

— Загалом, — каже Е. Соколовський, — нормальний перебіг опалювального сезону залежить від кількох факторів. Перший — наявність та забезпеченість ресурсом. І тут ми маємо проблеми. Приміром, борг «Київенерго» перед ДК «Газ України» за спожитий минулого року природний газ перевищує 680 млн. гривень. Безумовно, для того, щоб кияни мали тепло в своїх оселях, потрібно провести розрахунки. Як це зробити? По-перше, Київська міська державна адміністрація має розрахуватися із нами по різниці у тарифах. А це станом на 1 серпня цього року близько 1 млрд. 321 млн. гривень. Водночас існують також борги підприємств, що споживають теплову енергію і т. д.

Проте пан Соколовський запевняє: навіть якщо «Київенерго» у повному обсязі постачатиме теплову енергію до споживачів, впевненості у тому, що батареї будуть гріти, немає. Адже готовність кінцевого споживача, тобто житлового фонду, за даними очільника «Київенерго», залишає бажати кращого.

— Житловий фонд столиці практично не готовий до початку опалювального сезону. На сьогодні до подачі теплоносія готово менше чотирьох відсотків об’єктів житлового фонду, дитячих садків — менше трьох відсотків. Найбільш підготовленими є організації охорони здоров’я — майже 51 процент. Саме через те, що житлові організації не проводять якісну роботу з підготовки внутрішньобудинкових мереж до зими, теплопровідність опалювальних пристроїв у будинках знижується на 50 відсотків, — каже пан Соколовський.

Щоправда, зовсім іншими цифрами оперує міська влада. Приміром, за словами заступника голови КМДА Ірени Кільчицької, майже 99 відсотків столичних лікувальних закладів готові до опалювального сезону. Більше того, столичні можновладці запевняють: опалювальний сезон розпочнеться вчасно і без будь-який проблем. Між іншим, «перебої» із теплом можуть виникнути не тільки у столиці. Адже, як повідомляє прес-служба ДК «Газ України», за період з 1 жовтня минулого року підприємства, що виробляють теплову енергію, накопичили борг у сумі понад 2,9 млрд. гривень. Лідерами з несплати є ТКЕ Дніпропетровської, Харківської, Донецької, Луганської, Запорізької, Одеської та Львівської областей. «Відтак через бездіяльність місцевих органів влади і керівників відповідних підприємств початок нового опалювального сезону перебуває під загрозою у багатьох містах цих регіонів», — передає прес-служба «Газу України».

Нагадаємо, до опалювального сезону залишилося кілька тижнів.