Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів стосовно порядку визначення розмірів штрафу як кримінального покарання. Законопроектом (реєстр. № 4214), поданим народним депутатом Юрієм Прокопчуком, пропонується обмежити максимальний розмір штрафу у Кримінальному кодексі сумою в одну тисячу неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та визначити розмір штрафу як кримінального покарання у сумі 600 гривень. Проектом також передбачається вдосконалити механізм призначення покарання у вигляді виправних робот з огляду на фактичне підвищення штрафних санкцій та визначити максимальний штраф в Кодексі України про адміністративні правопорушення в сумі 17 тисяч гривень.
Автор законопроекту обґрунтував прийняття закону необхідністю вдосконалити механізм визначення розміру штрафів як кримінальних покарань з огляду на розміри штрафних санкцій, що склалися у законодавстві про адміністративні правопорушення. За його словами, в результаті внесення численних змін та доповнень до Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення виник дисбаланс штрафів як кримінальних покарань та адміністративних стягнень. Зокрема, мінімальний розмір штрафу згідно з КК становить 510 гривень, максимальний — 85 тисяч гривень. Максимальний розмір штрафу згідно з КУпАП становить 17 тисяч гривень, що більш як у 33 рази перевищує мінімальний штраф як вид кримінального покарання. Ю. Прокопчук зазначив, що запропоновані зміни дозволяють пропорційно збільшити штрафи у Кримінальному кодексі та в цілому узгодити КК та КУпАП у питаннях штрафних санкцій.
Комітет вважає, що ухвалення законопроекту сприятиме розмежуванню заходів адміністративної та кримінальної відповідальності, а також вдосконаленню протидії злочинності шляхом запровадження оновленої системи штрафних кримінально-правових санкцій.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.