Валерій БАРАНОВ (Блок Литвина):
— Розквітли чвари і боротьба за владу декількох особистостей. А народні депутати та громадяни країни — заручники цієї боротьби. Треба нарешті об’єднатися і ліквідувати порочну партійну систему виборів, яка завела державу в глухий кут. Наша фракція підтримує ініціативу Голови Верховної Ради України Володимира Литвина не виплачувати зарплату депутатам у дні прогулів, хто не хоче працювати, нехай не ходить до парламенту.
Однозначно існують проблеми з соціальними стандартами, з прожитковим мінімумом, але давайте вирішувати їх цивілізовано. Бюджет не може бути досконалим. Хоча вперше він спрямований на інтереси органів місцевого самоврядування, а отже, і простих людей. Треба розпочати розглядати бюджет, зробити аналіз його доходів і видатків, внести розумні пропозиції, обрахувати дефіцит бюджету і зосередитися на розробці заходів із наповнення доходної частини.
Фракція вважає за необхідне провести спеціальне засідання Верховної Ради з обговорення ситуації у державі. Треба запросити перших осіб держави, нехай вони висловлять свої пропозиції щодо подолання проблем.
Микола АЗАРОВ (Партія регіонів):
— Державний бюджет — це вагомий інструмент стабілізації соціально-економічного розвитку, але в руках ефективного уряду. А в руках невмілого уряду — це головний інструмент дестабілізації країни, головний інструмент краху економіки. Доходи нинішнього бюджету не будуть виконані приблизно на 40 мільярдів гривень. Скільки ще країна може жити порожніми обіцянками і безвідповідальністю? За останні два роки економіку доведено до останньої стадії деградації. Машинобудування на половину зупинено, у хімічному виробництві товарообіг скоротився на 30%, будівництво рухнуло на 54%, національна валюта знецінилася більш як на 80%, бензин удвічі дорожчий. Це світові рекорди. Таких збитків держава зазвичай зазнає під час війни. Люди працюють на скороченій зарплаті, неповний робочий день, у вимушених відпустках за власний рахунок. У результаті купівельна спроможність населення зменшилася майже на 20%. Тож що про це говорить уряд, представляючи бюджет на 2010 рік? Вони кажуть, що наступного року доходи бюджету збільшаться на 60 мільярдів, або на 42%. За рахунок чого майже двократне підвищення доходів, якщо палець об палець не вдарили, щоб люди більше заробляли? Яке диво повинно статися, щоб уряд міг виконати цей стахановський бюджет? Це не бюджет, це абсурд, авантюра. Доходи бюджету суттєво завищені, а видатки абсолютно нереальні.
Петро ЦИБЕНКО (фракція Комуністичної партії):
— Сьогодні всі, кому дорогі ветерани і творці великої перемоги над фашизмом, відзначають День партизанської слави. Від імені фракції КПУ хотів би вклонитися цим сміливим, мужнім людям за їхній гідний вклад у перемогу і побажати їм здоров’я, щастя, добробуту і всього найкращого. Хочу ще раз нагадати, що 1 жовтня відзначається Міжнародний день людей похилого віку, а в Україні ще й День ветеранів. Як голова Організації ветеранів України хотів би звернутися до всіх із проханням та пропозицією гідно відзначити цю подію.
Фракція КПУ наполягає на пакетному голосуванні законопроектів щодо підвищення мінімальної зарплати, прожиткового мінімуму та мораторію на зростання цін і тарифів. Лише піднявши зарплати та заморозивши ціни на товари першої необхідності, ліки, житлово-комунальні послуги можна компенсувати падіння соціальних стандартів і забезпечити реальне, а не номінальне зростання доходів громадян. Бо інакше за підвищенням соціальних стандартів неминуче настане зростання цін, а гроші перекочують у кишені власників.
Микола МАРТИНЕНКО (фракція «НУ—НС»):
— Сьогодні найбільше полемічних списів ламається навколо проекту держбюджету України на 2010 рік. Але є аксіоми, з якими не посперечаєшся. Країна не може жити без реального бюджету, тому держбюджет-2010 потрібно приймати. Його чекають люди, і виборча кампанія не повинна стояти на перешкоді економіки та боротьби з кризою. Слід усвідомлювати, що перед Кабміном стояло надскладне завдання — визначити оптимальні параметри бюджету було непросто навіть у часи, коли не було виборів і економічної кризи. Зараз ситуація принципово інша й дуже важка. Але уряд зробив усе можливе для підготовки такого бюджету, який не лише послабить наслідки кризи, а й сприятиме оздоровленню економіки країни. А окремі бюджетні цифри можуть уточнюватися і коригуватися до першого і другого читанні у Верховній Раді. Через наближення виборів від опозиції лунає дедалі жорсткіша риторика. Але слова словами, а про діло, про економіку забувати не можна. Якщо в опозиції є розумні альтернативні ідеї, то ласкаво просимо. Але не потрібно під новим соусом піарити старі нереалістичні ідеї. Прийняття пропозицій Партії регіонів про збільшення одразу вдвічі мінімальних пенсій і зарплат негативно вплинуло б на економічну ситуацію.
Окрім бюджету та соціальних законів також чекає на розгляд низка економічних законопроектів.
Микола ТОМЕНКО (фракція Блоку Юлії Тимошенко):
— Сьогодні історичне засідання, оскільки довготривала кампанія блокування Верховної Ради завершується. Ставлю собі запитання, що отримали ініціатори блокування? Не знаю. Але знаю, що втратила Україна за цей період. Україна втратила реагування парламентом на ситуацію на фінансовому ринку та ситуацію з обвалом гривні. Друзі, або повертайтесь до парламенту і працюйте, або пишіть заяви, попрощайтесь, і всі по містах і селах працювати. Ми повинні навести лад спочатку тут, проголосувати про скасування депутатської недоторканності, впорядкувати всю систему пільг. Бо поки тривало блокування на підставі звернення 59 депутатів від Партії регіонів, знову залишили величезні пенсії по 120—130 тисяч гривень.
Тому позиція уряду і нашої фракції така: ми допомагаємо тим людям, які отримують найменшу, мінімальну пенсію, учителям і медикам, але вимагаємо від тих, хто має гроші, поділитися в умовах кризи з людьми.
Записала Юліана ШЕВЧУК.